Észak-Korea határozott választ ígért az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra

Észak-Korea hadserege tartós, határozott és elsöprő erejű intézkedéseket ígért hétfőn, válaszul az előző héten tartott amerikai–dél-koreai légi hadgyakorlatokra.

Forrás: MTI2022. 11. 07. 8:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai néphadsereg vezérkara szerint a közös katonai manőver valójában nyílt provokáció, amelynek célja a feszültség szándékos fokozása a térségben, közvetlen célpontja Észak-Korea.

A KCNA állami hírügynökség által hétfőn közölt angol nyelvű nyilatkozatban az olvasható, hogy

 

A Koreai-félszigeten az Egyesült Államok és Dél-Korea meggondolatlan katonai hisztériakeltése miatt kialakult súlyos helyzet most a bizonytalan konfrontáció felé halad.

 

A dokumentum szerint az észak-koreai hadsereg is tartott hadgyakorlatot, amelyben légi támaszpontjai és repülőgépek elleni támadásokat feltételeztek. A közleményben megerősítették, hogy az elmúlt időszakban több tucat különböző típusú rakétával, közte ballisztikus rakétával végeztek kísérleteket, hogy ellenőrizzék bevethetőségüket „az ellenség műveletirányítási rendszere” ellen. A tájékoztatásból kiderült, hogy légi gyakorlatot is tartottak ötszász repülőgép bevetésével.

Észak-Korea a nemzetközi bírálatok ellenére szeptember vége óta szokatlanul gyakran hajt végre rakétakísérleteket. Ezek sorában kilőttek egy több ezer kilométeres hatótávolságú, nukleáris robbanófej hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát is.

A rakétakísérletekere válaszul Dél-Koreában – az ott állomásozó amerikai erők részvételével – a korábbi évek gyakorlatainál nagyobb katonai manővereket tartottak, köztük a múlt héten is.

Borítókép: az észak-koreai kormány által 2022. november 6-án közreadott, kombinált fotó négy rövid hatótávolságú rakéta kilövéséről a Sárga-tengerre. Észak-Korea az Éber vihar kódnevű közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatra válaszul indította a rakétákat november 5-én (Fotó: MTI/AP/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.