időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Frappáns válasz az Orbán sálját bírálóknak

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.11.23. 14:45
Frappáns válasz az Orbán sálját bírálóknak

Frappáns Facebook-bejegyzésben válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnök szurkolói sálja miatt politikai és egyéb állásfoglalásokban bírálatot megfogalmazóknak Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a évről évre egyre nagyobb sikerű Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Kedves román, ukrán, szlovák kül- és belügyérek, kedves ultranacionalista aktivisták és hiperliberális jogvédők! Kedves unió! Mielőtt a fölösleges hőbörgéseket sokadjára megtoldanátok, álljatok meg egy szóra! A magyar szurkolók sálján kifogásolt ábrán nagyjából azt a területet láthatjátok − miután Magyarországot nyugodt szívvel kivágtátok a közepéből −, ahol őshonos népek százezrei, milliói élnek másodrangú állampolgárként, általatok előszeretettel példaértékű jogállamokként emlegetett országokban

− kezdte bejegyzését Gergely Balázs. „A magyar miniszterelnök − vélhetően ajándékba kapott, és túl sokat nem bogarászott − szurkolói sáljának, illetve az általa megtekintett Magyarország–Görögország barátságos focimeccsnek apropóján is adódik kézenfekvő példa erre. A szóban forgó területeken élő magyar embereket, az általatok elfogadott/fenntartott/nem feloldott nemzetközi sportközvetítés-geokódolás megfoszt attól az aprócska örömtől is, hogy ebben a fene nagy européer, uniós, fifás, uefás szabadságban legalább otthonaikban, tévéik előtt, szívük szerint szurkolhassanak nemzeti válogatottjuknak. Mert ugye a foci, a sport összeköt...” – folytatódik a bejegyzés.

A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke hozzátette: „A komolyabb bajokat, közösségi jogsértéseket, megoldatlan kisebbségi ügyeket ezúttal hagyjuk, egy sál ürügyén így arányos.” Mint fogalmazott: „Ennyiből is látni, hol tart a közös, szabad Európánk ügye, amelyben − tetszik vagy sem − olykor furcsa térképeken osztozunk.”

És ne áltassuk egymást! Ti is pontosan tudjátok, hogy nekünk ezek a térképek nemcsak a múltat és még kevésbé valamiféle délibábos jövőt, hanem − éppenséggel a ti jóvoltotokból − számos vonatkozásban a »geokódolt« jelent szimbolizálják. Egy jogkorlátozott világot, amely egyébként az általatok oly sokat hangoztatott normák szerint is méltatlan. Mi bajotok hát az Európában másodrangú állampolgárként élők térképeivel? A ti szégyenetek

 − zárta bejegyzését a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Sokkot kaptak Orbán sáljától

Minél jobban tiltanák az emlékezést, annál több sállal, zászlóval, térképpel hirdetjük majd, hogy sosem bocsátjuk meg Trianont.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Dzsudzsák Balázs 109-szeres magyar válogatott labdarúgó a Görögország ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzést követően, 2022. november 20-án (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.