Frappáns válasz az Orbán sálját bírálóknak

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője szerint a magyaroknak a térkép nem a múltat vagy a jövőt, hanem a „geokódolt” jelent szimbolizálja.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Dzsudzsák Balázs 109-szeres magyar válogatott labdarúgó a Görögország ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzést követően 2022. november 20-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Dzsudzsák Balázs 109-szeres magyar válogatott labdarúgó a Görögország ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzést követően 2022. november 20-án. (Facebook.com/orbanviktor)

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője szerint a magyaroknak a térkép nem a múltat vagy a jövőt, hanem a „geokódolt” jelent szimbolizálja.

Frappáns Facebook-bejegyzésben válaszolt az Orbán Viktor miniszterelnök szurkolói sálja miatt politikai és egyéb állásfoglalásokban bírálatot megfogalmazóknak Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a évről évre egyre nagyobb sikerű Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Kedves román, ukrán, szlovák kül- és belügyérek, kedves ultranacionalista aktivisták és hiperliberális jogvédők! Kedves unió! Mielőtt a fölösleges hőbörgéseket sokadjára megtoldanátok, álljatok meg egy szóra! A magyar szurkolók sálján kifogásolt ábrán nagyjából azt a területet láthatjátok − miután Magyarországot nyugodt szívvel kivágtátok a közepéből −, ahol őshonos népek százezrei, milliói élnek másodrangú állampolgárként, általatok előszeretettel példaértékű jogállamokként emlegetett országokban

− kezdte bejegyzését Gergely Balázs. „A magyar miniszterelnök − vélhetően ajándékba kapott, és túl sokat nem bogarászott − szurkolói sáljának, illetve az általa megtekintett Magyarország–Görögország barátságos focimeccsnek apropóján is adódik kézenfekvő példa erre. A szóban forgó területeken élő magyar embereket, az általatok elfogadott/fenntartott/nem feloldott nemzetközi sportközvetítés-geokódolás megfoszt attól az aprócska örömtől is, hogy ebben a fene nagy européer, uniós, fifás, uefás szabadságban legalább otthonaikban, tévéik előtt, szívük szerint szurkolhassanak nemzeti válogatottjuknak. Mert ugye a foci, a sport összeköt...” – folytatódik a bejegyzés.

A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke hozzátette: „A komolyabb bajokat, közösségi jogsértéseket, megoldatlan kisebbségi ügyeket ezúttal hagyjuk, egy sál ürügyén így arányos.” Mint fogalmazott: „Ennyiből is látni, hol tart a közös, szabad Európánk ügye, amelyben − tetszik vagy sem − olykor furcsa térképeken osztozunk.”

És ne áltassuk egymást! Ti is pontosan tudjátok, hogy nekünk ezek a térképek nemcsak a múltat és még kevésbé valamiféle délibábos jövőt, hanem − éppenséggel a ti jóvoltotokból − számos vonatkozásban a »geokódolt« jelent szimbolizálják. Egy jogkorlátozott világot, amely egyébként az általatok oly sokat hangoztatott normák szerint is méltatlan. Mi bajotok hát az Európában másodrangú állampolgárként élők térképeivel? A ti szégyenetek

 − zárta bejegyzését a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és 109-szeres magyar válogatott labdarúgó a Görögország ellen 2-1-re megnyert barátságos mérkőzést követően, 2022. november 20-án (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.