időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

„Hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének munkájában”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 12:42 2022.11.11. 14:38
„Hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének munkájában”

A jelenlegi nehéz és bizonytalan globális helyzetben Magyarország számára hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) munkájában – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbegisztáni Szamarkandban. A tárcavezető a TÁSZ csúcstalálkozójáról nyilatkozva leszögezte: a legfontosabb kérdés ma Európában, hogy a kontinens országai biztosítani tudják-e az energiaellátásukat a jelenben és a jövőben.

Ha a tényeket nézzük, és nem politikai-ideológiai megkötöttségek mentén gondolkozunk a kérdésről, akkor világos, hogy az energiaellátásunk jelenlegi és jövőbeli biztosítása nem lehetséges a türk államok nélkül

– közölte.

Kiemelte, hogy a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországig elérő földgázvezeték az egyetlen olyan szállítási útvonal mára Európában, amelyen korlátozásoktól, technikai nehézségektől mentesen, teljes kapacitással folyik a tranzit Oroszországból. „A Török Áramlat működése a magyar energiaellátás biztonságának alapvető garanciája” – húzta alá. Szijjártó Péter elmondta, hogy az európai földgázellátás egyetlen reális diverzifikációs forrása Azerbajdzsán, az ottani fokozott kitermelés jelenthet újabb számottevő biztonságos forrásokat.

Emellett környezetvédelmi céljaink teljesítéséhez szükség van arra, hogy zöld villamos áramot tudjunk nagy mennyiségben Magyarországra szállítani, ez is Azerbajdzsánból lesz lehetséges

– mutatott rá.

„Az Európai Unió és Azerbajdzsán megállapodása alapján Georgián, Románián és Magyarországon keresztül érkezhet majd zöldáram Európába, amely a felhasznált földgáz mennyiségének csökkentését is magával tudja vonni, és segít majd környezetvédelmi céljaink elérésében is” – tette hozzá. A miniszter bejelentette, hogy az ülésen megszületett a döntés a TÁSZ befektetési alapjának létrehozásáról, amelynek munkájában hazánk is részt fog venni. Ezt jó hírnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy minél több beruházás Magyarországra csábításával lehet sikeresen védekezni az európai recesszióval szemben, márpedig 2018 óta már több beruházás érkezik keletről, mint nyugatról.

A keleti beruházások érkezésének ütemét feltétlenül fenn kell tartanunk annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivételt jelenthessen az európai recesszióból, a türk beruházási alap ebben is segíteni fog nekünk

– mondta.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 12 évben két és félszeresére nőtt a türk államokkal lebonyolított kereskedelem volumene, amely mára meghaladta a négy és fél milliárd dollárt. A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök Szamarkandban a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján 2022. november 11-én. (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.