időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Kártérítésre kötelezték a Netanjahut elmbetegnek nevező volt kormányfőt

Magyar Nemzet
2022.11.21. 10:30 2022.11.21. 10:52
Kártérítésre kötelezték a Netanjahut elmbetegnek nevező volt kormányfőt

Jelentős kártérítés megfizetésére kötelezte a tel-avivi polgári bíróság Ehúd Olmert volt miniszterelnököt az ellene folytatott rágalmazási perben − jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Benjamin Netanjahu és családja azért perelte be rágalmazásért Olmertet, mert egy tévéműsorban 2021-ben elmebetegnek nevezte őt és családját. 

Olmertnek a 62 500 sékel (6,5 millió forintos) kártérítés mellett perköltségeket is kell fizetnie 35 ezer sékel (3,5 millió forint) összegben.

Amit Jarív bíró döntésében kiemelte, hogy az elmebetegség degradáló kifejezésként használása megalázza a mentális betegségben szenvedőket, és hogy Olmert nem tudott felmutatni olyan orvosi iratokat, amelyek bizonyították volna a Netanjahu házaspár vagy Jaír nevű fiúk érintettségét. Olmert védőügyvédje kilátásba helyezett egy esetleges fellebbezést a döntés ellen, Netanjahu ügyvédje viszont elégedettségét fejezte ki az ítélettel kapcsolatban.

A tavaly májusban benyújtott keresetben a Netanjahu család 837 ezer sékel kártérítést követelt az őket ért eszmei károkért, ennek viszonylag csekély részét ítélte meg a bíróság.

Borítókép: Ehúd Olmert korábbi izraeli miniszterelnök (jobbra) és Benjamin Netanjahu 2009-ben (Fotó: AP/Menahem Kahana)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.