Kevin McCarthy ultimátumot adott az amerikai belbiztonsági miniszternek

Az amerikai képviselőház republikánus elnökségi várományosa a belbiztonsági miniszter lemondását követelte a határőrizet kudarcára hivatkozva kedden, a mexikói határon tett látogatása után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 23. 7:33
McCarthy, Kevin
Washington, 2018. március 14. Kevin McCarthy, az amerikai képviselõház többségi republikánus párti képviselõcsoportjának vezetõje (b) sajtótájékoztatót tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2018. március 14-én, miután a képviselõház kétpárti egyetértéssel elfogadta az oktatási intézmények biztonságát segítõ törvényjavaslatot. A törvényt elsöprõ többséggel, 407:10 arányban szavazták meg, napra pontosan egy hónappal a floridai Parkland iskolájában elkövetett, 17 halálos áldozatot követelõ tömegmészárlás után. (MTI/EPA/Michael Reynolds) Fotó: MICHAEL REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevin McCarthy El Pasóban tartott sajtótájékoztatóján a migrációs válságra hivatkozva ultimátumot adott Alejandro Mayorkas miniszternek, és kijelentette: 

Ha nem távozik posztjáról, akkor januárban, miután a republikánusok átveszik a törvényhozási többséget, a miniszter eltávolítására irányuló eljárást indíthatnak.

A politikus azzal vádolta a minisztert, hogy intézkedései hozzájárultak az illegális bevándorlás soha nem látott mértékű hullámához, és azt ígérte, hogy – amennyiben nem mond le –, a republikánusok megvizsgálják a tárcavezető minden egyes intézkedését, döntését és kudarcát, hogy azok alapján el lehet-e indítani az eltávolítására irányuló eljárást, az úgynevezett impeachmentet.

A Fehér Ház szóvivője kedden egy sajtóértekezleten a felszólításra azzal reagált, hogy a republikánusok politikai színjátékot folytatnak, és nem ajánlanak megoldást a határon kialakult helyzetre.

Az Egyesült Államok mexikói határszakaszán a 2022-es pénzügyi évben, azaz 2021. október és 2022. szeptember között minden korábbinál több, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok a 2021-es 1,7 millió után, ami akkor szintén történelmi rekord volt.

Borítókép: Kevin McCarthy (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.