időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Kilakoltatás az amerikai határon lévő menekülttáborból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.28. 09:34 2022.11.28. 14:25
Kilakoltatás az amerikai határon lévő menekülttáborból

Mintegy 400 venezuelait távolított el a rendőrség abból a táborból, amelyet lakói október vége óta tartanak ellenőrzésük alatt az Egyesült Államokkal határos területen, az észak-mexikói Ciudad Juárezben – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A tűzveszély miatt az önkormányzat által elrendelt hatósági műveletben több tucat rohamrendőr és a mexikói nemzeti gárda tagjai vettek részt. 

A polgári biztonsági hatóságok azért aggódtak, mert a táborlakók a hideg miatt tüzet gyújtottak a rögtönzött műanyag sátrak előtt.

A tábort a Río Bravo del Norte folyó partján hozták létre, a két ország határán.

Az ENSZ adatai szerint 2015 óta több mint hatmillió venezuelai hagyta el az országot Nicolás Maduro elnök önkényuralmi rendszere és a gazdasági válság miatt. Sokan Közép-Amerikán és Mexikón keresztül próbálnak eljutni az Egyesült Államokba.

Mintegy másfél hónapja, október 13-án az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma bejelentette, hogy az ország határát illegálisan átlépő venezuelaiakat ezentúl automatikusan visszaküldik Mexikóba. Cserébe Washington megígérte, hogy programot hoz létre, amely lehetővé teszi 24 ezer ember legális bevándorlását közvetlenül Venezuelából.

 

Borítókép: Közép-amerikai kivándorlók a Veracruz mexikói állambeli Sayula de Alemanban 2018. november 3-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Angel Hernandez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.