Komoly probléma lett a tanárok elleni erőszak Németországban

Sok iskolában mindennaposak a sértegetések, a zaklatások és a fizikai támadások.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 13. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban egyre nagyobb problémát jelent a tanárok és a vezető tanárok elleni erőszak, erre világított rá az a felmérés, amelyet országszerte mintegy 1300 iskolaigazgató körében végzett a pedagógusok szakszervezete, a VBE – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A felmérés szerint a megkérdezett igazgatók kétharmada számolt be közvetlen lelki erőszakról – például sértegetésről, fenyegetésről vagy zaklatásról – az elmúlt öt évben. 

2018-ban az igazgatók 48 százaléka számolt be erről. A válaszadók egyharmada szerint a tanárok internetes zaklatás, azaz rágalmazás vagy kényszerítés áldozatai lettek az interneten. Ez szintén jelentős növekedést jelent. Az iskolák további egyharmadában pedig erőszakos fizikai támadások történtek a tanárok vagy az iskolai adminisztrátorok ellen.

Észak-Rajna–Vesztfáliában, Németország legnépesebb tartományában az elmúlt öt évben az iskolák csaknem felében – mintegy 46 százalékában – fordult elő, hogy tanárokat fizikai támadás ért. Ez 2018-ban az iskolák mintegy harmadában (35 százalék) fordult elő az akkori iskolaigazgatók tájékoztatása szerint.

A megkérdezett igazgatók fele arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta kezdett el drasztikusan romlani a helyzet. 

A VBE elemzése szerint az egyes iskolatípusok között jelentős különbségek vannak: A fizikai erőszakos eseteket különösen gyakran jelentették speciális iskolákból.

A kérdésre, hogy milyen problémákkal kell szembenézniük a iskoláknak Németországban, a legtöbb válaszadó igazgató a tanárhiányt és a bevándorló gyerekek integrációs nehézségeit említette. De az elégedettség is drasztikusan csökkent: míg 2019-ben 96 százalékuk mondta azt, hogy szeret vagy nagyon szeret iskolát vezetni, addig jelenleg csak 79 százalékuk.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.