Lapozó: Tucatjával gyújtják fel a malmői autókat

A megszorítások ellenére növelik a svéd király jövő évi apanázsát · Támogatják az olaszok a kormány szigorú bevándorláspolitikáját · A francia képviselő szerint a migránsoknak Észak-Afrika kikötőiben kell partra szállniuk · Tucatjával gyújtják fel a malmői autókat.

Magyar Nemzet
2022. 11. 08. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszorítások ellenére növelik a svéd király jövő évi apanázsát

Bemutatta a svéd kormány a jövőévi költségvetés tervezetét, amelyben a XVI. Károly Gusztáv és a királyi család számára közel 168 millió svéd korona (6,3 milliárd forint) szerepel. Az apanázs közel 19 millió koronával magasabb, mint az elmúlt évben. A pénz a király, vagyis a svéd államfő, illetve családjának hivatalos feladatainak ellátására, valamint az udvar és szervezetei államigazgatási feladatainak ellátására költhető. A pénzügyminiszter szerint recesszió közeleg, ennek ellenére nagyobb összeget irányoztak elő a királyi háznak. Elisabeth Svantesson ezt azzal magyarázta, hogy a király jövőre ünnepli trónra lépésének 50. évfordulóját, amit véleménye szerint a svédek meg szeretnének ünnepelni, így valójában nem a királyi család kap több pénzt, hanem a svéd nép.

Forrás: Aftonbladet

Támogatják az olaszok a kormány szigorú bevándorláspolitikáját

Az olaszok túlnyomó többsége támogatja a Meloni-kormány szigorú bevándorláspolitikáját. Az Eumetra közvélemény-kutató intézet legfrissebb eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy az olasz lakosság határozottan támogatja az emberséges, de szigorú bevándorlás szabályozását. A megkérdezettek 32 százaléka nagyon elégedettnek, 31 százaléka eléggé elégedettnek vallotta magát Matteo Piantendosi belügyminiszter migrációs politikáját illetően, és mindössze 34 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem ért vele egyet. A közvélemény-kutatás némiképpen visszatükrözi a szeptember 25-i választások eredményét, azt igazolva, hogy az olasz állampolgárok számára fontos kérdés volt az illegális bevándorlás megfékezése, melyre a jobboldali koalíció ígéretet tett a kampány során. Az újfajta bevándorláspolitikával egyetértők főként azt értékelték, hogy a civil szervezetek a felségjelzésükhöz tartozó országokba szállítsák a nem vészhelyzetben lévő személyeket.

Forrás: ilgiornale.it

A francia képviselő szerint a migránsoknak Észak-Afrika kikötőiben kell partra szállniuk 

A Köztársaságiak párt parlamenti képviselője és volt elnökjelöltje, Éric Ciotti szerint Franciaországnak nem szabad fogadnia a Földközi-tengeren átkelő migránsok hajóit, a járműveknek és utasaiknak sokkal inkább a kiindulási pontokon, Líbiában vagy Tunéziában kell kikötniük.

„Semmi okunk nincs arra, hogy ne küldjük őket vissza Tunéziába, amely stabil, biztonságos országnak tekintendő” – fűzte hozzá, miközben egyetértését fejezte ki a Nemzeti Tömörülés egyik parlamenti képviselőjével, aki múlt héten botrányt keltett a francia közéletben. Grégoire de Fournas ugyanis november 3-án, az ülésező nemzetgyűlésben azt kiabálta be egy parlamenti felszólalás közben, hogy az illegális migránsok menjenek vissza Afrikába. 

De Fournas hangos javaslata azonban éppen akkor hangzott el, amikor a radikális baloldali párt, az Engedetlen Franciaország kongói–angolai származású képviselője, Carlos Martens Bilongo a földközi-tengeri migránsmentéssel kapcsolatban fordult kérdésével a kormánytagokhoz. Martens Bilongo párttársai azonnal rasszizmussal vádolták a Nemzeti Tömörülés képviselőjét, és a nemzetgyűlés padsoraiban felállva azt skandálták De Fournas-nak, hogy „kifelé”. 

Marine Le Pen frakciója kiállt képviselője mellett, egyetértve De Fournas álláspontjával, miszerint a „menjenek vissza Afrikába” nem a kongói–angolai származású képviselőre vonatkozott, hanem az általa éppen emlegetett észak-afrikai illegális migránsokra. Ciotti a Franceinfónak elmondta, hogy a francia belügyminiszter legújabb javaslata – hogy Franciaország adjon munkavállalási és tartózkodási engedélyt a hiányszakmában dolgozó illegális migránsoknak – trükközésnek nevezhető, s egy újabb ürügynek arra, hogy az illegális státusúakat legalizálják. 

Ezzel pedig Franciaország ugyanazt fogja csak elérni, amit már Francois Mitterrand hasonló próbálkozása is eredményezett: hogy a szociális támogatásokban igen nagyvonalú Franciaország felé még nagyobbra tárja a kapukat az illegális migránsok előtt.

Forrás: francetvinfo.fr

Tucatjával gyújtják fel a malmői autókat

Kedd hajnalban körülbelül húsz autó lángolt Malmőben egy társasházak közötti félig nyitott parkolóban. A riasztás nem sokkal 4 óra előtt érkezett, a hatóságok a tűz oltása mellett figyelmeztették a lakosságot, az erősen gomolygó fekete füst miatt tartsák zárva az ablakokat és szellőzőrendszereket. A rendőrség közölte, szándékos gyújtogatás történt, de egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek.

Malmőt az elmúlt hetekben több, autótüzekkel kapcsolatos incidens is érintette. Többek között október 25-én éjszaka, amikor a városban több helyen, összesen 21 autó vált a lángok martalékává. Két nappal később, október 27-én éjszaka öt különböző helyen, nyolc autó semmisült meg tűzben, de szeptemberben is több gyújtogatás történt. Tavaly több mint 5000 autót gyújtottak fel Svédországban, ezeknek kevesebb mint egy százalékában találták meg a tetteseket.

Forrás: Sydsvenskan, SVT

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: SVT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.