Lapozó: Két számjegyű inflációra figyelmeztetik a franciákat

Bombázás miatt költözik egy teljes ukrán megye lakossága · Kéthavonta négyszáz katona kiképzését ajánlotta fel Spanyolország Ukrajnának · Ukrajna területének egyharmada potenciálisan veszélyes a taposóaknák miatt · Két számjegyű inflációra figyelmezteti a franciákat egy hipermarketlánc tulajdonosa.

Magyar Nemzet
2022. 11. 08. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bombázás miatt költözik egy teljes ukrán megye lakossága

Az orosz megszállók egyre intenzívebben bombázzák az ukrán Csernyihiv megyét, ezért sürgetik a régió határ menti településeinek lakóit, hogy költözzenek át az ország nyugati-középső területeire. A csernyihivi megyei közigazgatás vezetője, Vjacseszláv Csausz elmondása szerint az elmúlt héten 234 rakétatámadást észleltek a régió területén. Egy héttel korábban csupán 87 hasonló támadás történt.

„Megbíztam a kerületi államigazgatás vezetőit, hogy segítsék a helyi önkormányzatok munkáját a határ menti települések lakosainak költöztetésében. A Novgorod-Sziverskij kerületben már van ilyen áttelepítési tapasztalatunk" – hangsúlyozta Csausz. A csernyihivi megyei közigazgatás vezetője szerint azoknak, akik a megyén belül szeretnének költözni, a kerületi államigazgatáshoz kell fordulniuk az ideiglenes lakhely és a költözés ügyintézésében is.

Forrás: unian.ua

Kéthavonta négyszáz katona kiképzését ajánlotta fel Spanyolország Ukrajnának

Megállapodott a spanyol védelmi minisztérium és Volodimir Zelenszkij kormánya, hogy Spanyolország ezentúl kéthavonta akár négyszáz katona kiképzését is vállalja, ezzel segítve Ukrajnát. Margarita Robles tárcavezető hétfőn Toledóba látogatott, hogy személyesen nézze meg az ottani katonai bázison jelenleg kiképzés alatt lévő 31 katonát. A következő napokban várhatóan további 200 fő csatlakozik hozzájuk. Robles közölte: a védelmi minisztérium elkötelezett az ukrán nép megsegítése mellett, ezért felajánlja Ukrajnának, hogy kéthavonta a fegyveres erők tagjai közül négyszáz főnek képzést biztosít. Úgy fogalmazott: az ukránok nemcsak a területüket védik, hanem más fontos dolgokat is, például a nemzetközi jogszerűséget. A kiképzés során a katonákat alapoktatásban részesítik, megtanítják velük különféle robbanóanyagok hatástalanítását, a rögtönzött robbanószerek elleni küzdelmet, de kapnak mentős képzést, sőt a precíziós lövészethez is kapnak oktatást. A tárca emellett tervez még kibervédelmi tanfolyamot is, valamint fogadnának ukránokat a Hawk légvédelmi rendszer használatának felkészítésére is, amelyet a legutóbbi segélyszállítmány részeként küldött el a spanyol kormány Ukrajnának.

Forrás: elmundo.es

Ukrajna területének egyharmada potenciálisan veszélyes a taposóaknák miatt

„A robbanásveszélyes tárgyak miatt Ukrajna területének körülbelül egyharmada továbbra is potenciálisan veszélyes” – mondta Jevhen Jenin, Ukrajna belügyminiszterének első helyettese.

„Összesen 175 ezer négyzetkilométernyi potenciálisan veszélyes terület maradt. Ez Ukrajna területének körülbelül egyharmada. Ez az adat dinamikus, azaz az orosz csapatok támadásai miatt ezek a számok folyamatosan változnak. Jelenleg a tűzszerész egységek fő erői főként Harkiv megyében dolgoznak, ott a több mint 10 hektárnyi területen mintegy ezer robbanótárgyat fedeztek fel. Összességében szeptember 8-tól csaknem 1500 hektáron aknamentesítettek egységeink, és valamivel több mint 38 ezer robbanásveszélyes tárgyat sikeresen hatástalanítottak. Ez csak a Harkivi megyére vonatkozó adat” – mondta a miniszterhelyettes egy televíziós interjú során. Elmondása szerint Ukrajnában már több mint 270 ezer robbanótárgyat fedeztek fel, távolítottak el és hatástalanítottak a tűzszerészek az orosz invázió kezdete óta. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter október végén kijelentette, hogy az oroszoktól nemrég visszafoglalt területeken kétszer annyi taposóaknát találtak, mint a kijevi vagy a csernyihivi régió korábban elfoglalt részein.

Forrás: radiosvoboda.org

Két számjegyű inflációra figyelmeztetik a franciákat

Az egyik legnagyobb francia hipermarket-hálózat tulajdonosa, Michel-Edouard Leclerc a BFMTV stúdiójában arra figyelmeztette a franciákat, hogy 2022 novembere és 2023 januárja között az infláció már két számjegyű lesz Franciaországban. Az elmúlt évben különösen az élelmiszerek ára emelkedett látványosan, októberben már elérték a 11,8 százalékos drágulást. Leclerc szerint a következő időszakban nemcsak az élelmiszerek, hanem más fogyasztási cikkek ára is jelentősen emelkedni fog. A sütőolajok és a fűszerek több mint 15 százalékkal, a kávék pedig legalább 10 százalékkal magasabb áron lesznek elérhetők a boltokban. A szárnyas húsok átlagosan 13 százalékkal, a tésztafélék 10,8 százalékkal, a papíráruk pedig 11 százalékkal drágulnak ismét a következő hetekben. Az állateledelek és takarmányok esetében az áremelkedés kiugró lesz, és meghaladhatja a 40 százalékot is.

„Harci üzemmódba kell kapcsolnunk, hogy a vásárlóink nehogy inflációs falakba ütközzenek. El kell utasítanunk a gyártók által követelt áremeléseket, amelyeket az energiaárakkal kapcsolatos várakozásaikkal indokolnak”– figyelmeztetett az E. Leclerc hipermarketek tulajdonosa, miközben elismerte, hogy a gyártóknak nagyfokú bizonytalansággal kell szembenézniük az előrejelezhetetlen energiaköltségek miatt. „Teljes homályban tapogatózik mindenki az energiahordozók jövőbeni árával kapcsolatban, a gyártó vállalatok pedig spekulálnak”– magyarázta Leclerc az érme másik oldalát is. „Nekünk viszont nem szabad elfogadnunk olyan áremeléseket, amelyeket az üzletekben dolgozók nem tudnak megmagyarázni az egyre haragosabb vásárlóknak” – summázta Leclerc.

Forrás: ouest-france.fr

Borítókép: bevásárlóközpont Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.