Mezítláb gyakorolnának nyomást a határőrökre

Belarusz arra buzdít több mint tízezer migránst, hogy hiányos öltözetben próbáljanak belépni az Európai Unióba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 23. 18:03
Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)
Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belorusz hatóságok arra buzdítják a migránsokat, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket – mondta el Agne Bilotaite litván belügyminiszter szerdán Vilniusban.

A tárcavezető szerint a belorusz oldalon kis sátortáborokat létesítettek a litván határon illegálisan átkelni vágyó migránsok elszállásolására. Hozzátette: 

Litvánia továbbra sem engedi át őket a határon, de a határőrségtől élelmiszerből, ruhából és cipőből álló segélycsomagot kapnak.

– Attól még, hogy az emberek mezítláb érkeznek a határhoz, nem fogjuk beengedni őket – szögezte le Bilotaite.

Rimantas Petrauskas, a litván határőrség parancsnokának helyettese elmondta, hogy kilenc migránst már egészségügyi létesítménybe kellett szállítani. Azonban ennél sokkal többen vannak, akik nem az időjárásnak megfelelő öltözetben érkeznek a határhoz, és megpróbálnak átkelni Litvániába – idézte a BNS balti hírügynökség a tisztségviselőt.

Hivatalos adatok szerint január óta több mint tízezer migránst tartóztattak fel a belorusz–litván határon.

A litván belügyminiszter hangsúlyozta: reméli, hogy a nemzetközi szervezetek is felfigyelnek a helyzetre, amelyet már jelzett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A vilniusi kormány szigorú bevándorlási politikája miatt bírálatok kereszttüzében áll.

Litvánia közel 680 kilométeres határon osztozik Belarusszal, amely egyben az Európai Unió külső határa. 2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba ezen a szakaszon. Brüsszel azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat válságrégiókból az EU külső határához.

 

Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belorusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.