Párizs szerint Rómának be kellene tartania kötelezettségvállalásait

Franciaország és Olaszország közt az utóbbi partjainál veszteglő, migránsokat szállító hajók miatt van vita.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 09. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy Olaszország nem engedi kikötni az SOS Méditerranée civil szervezet által működtetett, migránsokat szállító Ocean Viking norvég teherhajót − közölte a francia kormány szerdán. Olivier Véran francia kormányszóvivő a France Info rádióadónak adott interjújában aláhúzta: a hajó jelenleg olasz vizeken tartózkodik, és az európai szabályozás teljesen egyértelmű ebben a kérdésben, ráadásul Róma is elfogadta azt.

Olaszországnak tennie kellene a dolgát, és tiszteletben tartania európai kötelezettségvállalásait

− tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte: Párizs és Róma még nem zárta le a diplomáciai tárgyalásokat a 234 embert szállító hajó sorsáról.

Az Ocean Viking több mint két hétig várakozott az olasz partoknál arra, hogy a római kormány kijelöljön egy kikötőt, ahol partra teheti a fedélzetén tartózkodó migránsokat. Miután ez nem történt meg, a hajó kedd este elhagyta a szicíliai Catania kikötőjét, és a számítások szerint csütörtökön érkezik meg a Korzika közelében található nemzetközi vizekre. 

Franciaország a héten engedélyezte, hogy az Ocean Viking utasai partra szálljanak a területén. A szigorú bevándorlási politikát követő olasz kormány megköszönte Párizs gesztusát.

Borítókép: A Mission Lifeline német civil szervezet (NGO) Rise Above nevű hajója 89 illegális bevándorlóval a fedélzetén a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötőjébe tart a Földközi-tengeren 2022. november 8-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Marco Costantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.