időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Politikai üggyé vált a lelátói magyargyűlölet

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.11.18. 14:07 2022.11.18. 14:16
Politikai üggyé vált a lelátói magyargyűlölet

A román belügyminiszterhez fordult a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat legutóbbi mérkőzésein tapasztaltak, az ellenfél szurkolótáborának magyarellenes, gyűlöletkeltő megnyilvánulásai ügyében Kulcsár-Terza József, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listáján mandátumot szerzett parlamenti képviselő. „Magyarázatot kértem, hogy az illetékes hatósági erők mikor és milyen lépéseket kívánnak foganatosítani annak érdekében, hogy érvényt szerezzenek az alkotmány, valamint az érvényes jogszabályok előírásainak, és véget vessenek az immár lassan tarthatatlanná váló állapotnak, mely szerint sporteseményeken bármikor zavartalanul és büntetlenül lehet gyalázni, illetve kiutasítani szülőföldjéről egy nemzeti közösséget” – írta a Facebook-bejegyzésében Kulcsár-Terza.

A Magyar Polgári Párt politikusa a bukaresti belügyi tárcánál szerdán iktatott levelében két nemrég lejátszott mérkőzést említ, amikor idegengyűlölő megnyilvánulásokat tapasztalt a magyar közösséggel szemben. A Háromszék című napilap által idézett levélben a képviselő leszögezi: 

megszokott jelenséggé vált, hogy Halál a bozgorokra!, Ki a magyarokkal az országból! és hasonló szlogenek hangzanak el a futballmeccseken, évek óta idegengyűlölő, uszító, rasszista megnyilvánulások színhelyei a stadionok a Sepsi OSK idegenbeli és hazai meccsein egyaránt. 

Kulcsár-Terza József ismerteti a büntető törvénykönyv, a diszkriminációt büntető 2000/137-es kormányrendelet, valamint a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szabályzatának idevágó passzusait. 

Kedden Sepsiszentgyörgy közgyűlése egyhangúlag megszavazta, hogy levéllel forduljanak az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) a Sepsi OSK mérkőzésein tapasztalt, erősödő magyarellenesség miatt, amelynek az FRF nem vet gátat. Újra minden illetékes romániai fórumot megkeresett az ügyben a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is. A szervezetet vezető Benkő Erika a Facebook-bejegyzésében azt írta: teljesen érthetetlen számára a magyarellenesség folyamatos jelenléte a sportlelátókon. „Angliai éveimből az jön vissza, hogy az angol szurkolók se kismiskák ezen a téren, de Angliában a társadalom ezeket az embereket teljességgel elítélte. Sajnos a román társadalom részéről nem ezt látom, hanem valamiféle álszent lapítást, kárörvendő csendet” – fogalmazott Benkő Erika.

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi labdarúgóklub elnöke a Sepsi Rádiónak azt mondta, magukra vannak utalva, ezért válaszlépéseken gondolkodnak. 

A következő hazai mérkőzéstől kezdve csak azért fogok fizetni egy embert, hogy az a vendégszurkolókat kilencven percen keresztül videózza, a hangot mikrofon segítségével felvegye, és ezt el fogjuk küldeni az UEFA-nak, fel fogjuk tölteni a világhálóra, hogy az egész világ értesüljön arról, mi történik 

– idézte a Transtelex a klubelnököt. Kiemelte: törvényes megoldásokat keresnek. Diószegi bízik abban, hogy az ellenfelek elvárják a szurkolóiktól a megfelelő magatartást.

Johannisnak szabad. Eltörölte a román legfelsőbb bíróság azt a bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) rótt ki két éve Klaus Johannis államfőre magyarellenes gyűlöletbeszéd miatt – jelentették pénteken román hírforrások a legfőbb bírói testület előző napi döntését ismertetve. Tavaly januárban a bukaresti ítélőtábla még megalapozottnak találta a CNCD által kiszabott bírságot, és elutasította Johannis folyamodványát. A legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott jogerős végzésében helyt adott az államfő fellebbezésének, megsemmisítette a CNCD kihágási határozatát, és eltörölte a kiszabott bírságot. A CNCD szerint Klaus Johannis megsértette magyar polgártársai emberi méltóságát, amikor 2020-ban magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata politikai ellenfeleit. (MTI)

 

Borítókép: A Sepsi OSK lelkes szurkolótábora (Forrás: Facebook/Sepsi OSK)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.