Teljesen visszavonulnak az oroszok Herszonból

Ez volt az egyetlen ukrán régiós központ, amit el tudtak foglalni.

2022. 11. 09. 16:54
null
Herszonból kitelepített emberek érkeznek a Dnyeper folyó bal partján, a Herszoni területen fekvő Oleskibe 2022. október 25-én. A dél-ukrajnai város orosz hatósága három nappal korábban felszólította a lakosságot Herszon haladéktalan elhagyására a fronton kialakult helyzetre és a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyére hivatkozva. MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte a visszavonulást Herszonból – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség. Az orosz erőket a természetes védvonalként is működő Dnyeper folyó keleti oldalára csoportosítják, hogy ott építsenek ki védelmi állásokat.

Herszon elvesztése nagy stratégiai és presztízsveszteség Moszkvának, hiszen a háború kirobbanása óta ez volt az egyetlen megyeszékhely, amelyet – még márciusban – képesek voltak elfoglalni. 

– Tisztában vagyok vele, hogy ez egy nagyon nehéz döntés. Ugyanakkor az a legfontosabb, hogy megóvjuk katonáink életét, és egészében véve a csapatok harcképességét. Ezenkívül felszabadul az erők és eszközök egy része, amely a műveleti övezet más részein aktív műveletekhez lesz felhasználva, beleértve a támadó jellegűeket is – idézte az MTI Szergej Szurovikint, a „különleges hadművelet” parancsnokát. 

Szeptemberben Herszon megye meghódított területein is „népszavazást” tartottak, amelyen a szavazók majd kilencven százaléka az Oroszországi Föderációhoz csatlakozás mellett döntött.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy időre biztosan nincs lehetőség az orosz offenzíva folytatására a déli fronton, amelynek eredeti célja az lett volna, hogy elfoglalják Odessza kikötővárosát, és teljesen elvágják az ukránokat a Fekete-tengertől.

Ehelyett már ősszel ukrán ellentámadás bontakozott ki, amely jelentős területeket szerzett, bár az utóbbi hetekben lelassult. Érzékeny veszteség volt viszont az oroszoknak, hogy több hidat is találat ért, ami már előrevetítette, hogy a háború előtt háromszáz-négyszáz ezer fő körüli település ellátása komoly problémákba fog ütközni. Nem sokra rá, a várható harcok és a kahovkai vízerőmű gátja elleni csapás lehetősége miatt már elrendelték és megkezdték a civilek evakuálását. Az elmúlt hetek során a Dnyeper jobb partjáról a helyi hatóságok szerint mintegy 80 ezer civilt evakuáltak.

Korábban szakértők arra számítottak, hogy az orosz tüzérség hatókörében, a megerősített állások ellen – az utóbbi hetekben állítólag több tízezer orosz katonát csoportosítottak át a déli frontra – és a tél közeledtével az ukránok aligha kockáztatnák meg a támadást és a nagy veszteségekkel járó városi harcot Herszonban.

A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy kiderült, Kirill Sztemuszov, Herszon megye vezetőhelyettese életét veszítette, állítólag autóbalesetben.

Borítókép: Herszonból kitelepített emberek érkeznek a Dnyeper folyó bal partján, a Herszoni területen fekvő Oleskibe 2022. október 25-én. A dél-ukrajnai város orosz hatósága három nappal korábban felszólította a lakosságot Herszon haladéktalan elhagyására a fronton kialakult helyzetre és a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyére hivatkozva (Fotó: MTI/EPA)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.