Végleges: elhalasztják a helyhatósági választásokat Lengyelországban

Problémát okozna, hogy egy időben több választást is le kellene bonyolítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 05. 8:36
MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Varsó, 2022. április 29. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfõvel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megszavazta pénteken a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítják az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően fél évvel elhalasztják a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

Az alsóházi képviselők felülbírálták az ellenzéki többségű szenátus döntését, amely elvetette a szejmben szeptember végén megszavazott törvényjavaslatot a választási időpont módosításáról.  Az ismét megerősített törvény most az államfő elé kerül.

A 460 tagú szejmben a jelen lévő képviselők közül 228-an szavaztak a szenátusi határozat ellen, míg 218-an támogatták azt, öten tartózkodtak.

A javaslatot előterjesztő kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint nehéz lenne egy időben lebonyolítani a helyhatósági és a parlamenti választásokat. Hasonló véleményt hangoztatott Sylwester Marciniak, az országos választási bizottság (PKW) elnöke is. Az ellenzék szerint a kormánypárt saját választási esélyeit akarja növelni a halasztással.

A helyhatósági és a parlamenti választások időpontja azért esik egybe, mert Lengyelországban a 2018-ban elfogadott törvény értelmében négyévesről ötévesre növelték az önkormányzatok mandátumát. A legutóbbi helyhatósági választást 2018 októberében tartották. A szejm hivatali időszaka négyéves maradt, ezért a parlamenti választás szintén jövő ősszel esedékes.

2024 tavaszára esik majd az európai parlamenti választás. A PiS szerint annak megszervezése viszont egyszerűbb, és nem okoz annyi bonyodalmat, mint amennyit a lengyel parlamenti és a helyhatósági szavazás egyidejű megszervezése jelentene.

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.