A finn miniszterelnök szerint Európa nem elég erős, az USA nélkül nem boldogulna

A botrányairól elhíresült finn miniszterelnök a héten Ausztráliában és Új-Zélandon tett hivatalos látogatást, ahol találkozott az országok kormányfőivel is. Sanna Marin pénteken előadást tartott egy politikai tanácsadó szervezetnél, ahol Európáról úgy nyilatkozott, az USA támogatása nélkül nem boldogulna, valamint elismerte, az uniós szankciók nem sokat érnek.

2022. 12. 03. 16:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal utazott hivatalosan finn miniszterelnök Ausztráliába és Új-Zélandra. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint az államközi találkozók célja a digitális átalakulással, az energiaellátással, a zöldátállással, az éghajlatváltozással és az emberi jogokkal kapcsolatos kérdések megvitatása. További napirendi témaként jelölték meg az orosz–ukrán háborút és az indiai–csendes-óceáni térség biztonsági helyzetét is. 

Sanna Marin, mielőtt Anthony Albanese ausztrál kormányfővel találkozott volna, a Lowy Institute agytröszt rendezvényén tartott beszédet Sydney-ben. Marin elsősorban az ukrajnai háborúról értekezett, valamint bírálta saját országát és az egész Európai Unió korábbi, Oroszországhoz fűződő viszonyát, és nem hagyta dicséret nélkül az Egyesült Államokat sem. Szerinte az unió túlságosan is függött Oroszországtól, Moszkvát viszont egyáltalán nem rengeti meg Brüsszel szankciós politikája.

Azt hittük, hogy a Moszkvával fenntartott gazdasági kapcsolat megakadályozhatja a háborút, de nem. Nem érdeklik őket a gazdasági kapcsolatok, nem érdeklik őket a szankciók, semmi sem érdekli őket.

– fogalmazott a finn kormányfő. Marin éles hangot ütött meg az EU-val szemben is. „Brutálisan őszinte leszek. Európa jelenleg nem elég erős. Az Egyesült Államok nélkül problémáink lettek volna.” A finn miniszterelnököt nem utolsósorban az Egyesült Államok humanitárius támogatása nyűgözte le, és reméli, hogy a jövőben az európai országok közösen tudnak majd hasonlót létrehozni.

Marin arról is beszélt, Finnország morális kötelessége volt lezárni a határait az oroszok előtt, mert szerinte erkölcstelen az, hogy amíg hazájuk véres háborút folytat Ukrajában, addig polgárai náluk nyaralgatnak. 

Megragadta az alkalmat, hogy felszólítsa a világ összes országát, lépjenek fel keményebben Oroszországgal szemben. Véleménye szerint Ukrajnának mindent meg kell adni, hogy legyőzze az agresszort, példaként felhozva, hogy Helsinki eddig már tíz alkalommal küldött Ukrajnába fegyvert, katonai felszerelést és összesen 300 millió eurót. Hallgatóságának jelezte, le kell vonni a megfelelő tanulságokat a közelmúlt globális kihívásaiból, háborúiból és válságaiból. Szerinte Európa válaszának annak kell lennie, hogy ne falakat építsen, hanem közös megoldásokat találjon – mondta ezt egy hónappal azután, hogy kormánya bejelentette a fizikai határzárat, azaz drótkerítést épít a finn–orosz határra.

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök Sydney-ben a Lowy Institute agytröszt rendezvényén. (Fotó: Finnország kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.