Az EU 25 millió euróval támogatja a fehéroroszországi demokratikus törekvéseket

Ösztöndíjak és szakmai csereprogramok profitálhatnak a juttatásból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 14:32
CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Minszk, 2020. augusztus 10. Ellenzéki tüntetõk a rohamrendõrök sorfala elõtt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a fehéroroszországi elnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek. A választási bizottság tájékoztatása szerint a 26 éve hatalmon lévõ Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfõ a szavazatok 80,23 százalékával elsöprõ gyõzelmet aratott fõ riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt ellen, aki a voksok 9,9 százalékát szerezte meg. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szerdán új, 25 millió eurós (több mint 10,2 milliárd forintos) programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület.

A bizottság sajtóközleménye szerint a finanszírozás célja, hogy támogassa a fehérorosz civil társadalom aktivistáinak tevékenységét, a demokratikus változások és az emberi jogok előmozdítása érdekében. Az uniós támogatásnak köszönhetően az aktivisták folytatni tudják munkájukat annak ellenére, hogy az országban az elnyomás és az emberi jogok folyamatos megsértése miatt a helyzet nagyon nehéz – áll a testület sajtóközleményében. Az új uniós program emellett elősegíti a korszerű, minőségi oktatáshoz, képzéshez való hozzáférést, például ösztöndíjprogramon keresztül.

Az EU támogatásával jelenleg több mint 520 diák kap ösztöndíjat, és közel nyolcszázan vesznek részt szakmai készségeinek megerősítését célzó online képzéseken. Emellett a fehéroroszok rövid távú szakmai csereprogramokra, kutatási ösztöndíjakra is pályázhatnak. Ez az új támogatás további 450 ösztöndíjat és 500 szakmai csereprogramot finanszíroz, valamint további oktatási lehetőségeket biztosít.

Az Európai Bizottság a 2020-as elnökválasztás, és az azt követő tiltakozások óta mintegy 100 millió euró támogatást biztosított a fehérorosz népnek, az fehérorosz rezsim áldozatainak, a független médiának, az egészségügynek és a kultúrának.

 

Borítókép: Ellenzéki tüntetők a rohamrendőrök sorfala előtt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a fehéroroszországi elnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek. A választási bizottság tájékoztatása szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 80,23 százalékával elsöprő győzelmet aratott fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt ellen, aki a voksok 9,9 százalékát szerezte meg (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.