Elon Musk kiakadt az újságírókra, felfüggesztette a Twitter-fiókjaikat

Magyarázatot várnak Elon Musktól, a Twitter új tulajdonosától azok az újságírók, akiknek fiókját helyi idő szerint csütörtökön felfüggesztette a közösségi oldal. A milliárdos szerint a közösségi alapelvek mindenkire, így az újságírókra is vonatkoznak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 12:29
MUSK, Elon
Grünheide, 2021. augusztus 13. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevû gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla elsõ európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a mûködését. MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul Fotó: Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Twitter csütörtökön felfüggesztette több ismert újságíró fiókját, akik nemrég Elon Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak. Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött.

A felfüggesztésekről szóló egyik tweetre reagálva Musk kifejtette, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak az újságírókra is, mint mindenki másra, utalva ezzel a személyes adatok megosztását tiltó Twitter-szabályokra.

Az újságírók felfüggesztésének előzményeként a közösségi oldal szerdán függesztette fel az „elonjet” nevű fiókot, amely a milliárdos magánrepülőgépét követte valós időben a nyilvánosan elérhető adatok alapján.

Musk korábban jogi lépésekkel is megfenyegette a fiók üzemeltetőjét, miután az „elonjet” tweetjei alapján a fiát egy őrült zaklató követte.

Egész nap kritizálni engem teljesen rendben van, de a valós idejű tartózkodási helyem megosztása és a családom veszélyeztetése nem

– osztotta meg Musk csütörtökön. A tweetben az állt, hogy a fiókot hétnapos felfüggesztéssel sújtják. Később pedig szavazást indított arról, hogy a felhasználók szerint mikor kellene visszaengedni a közösségi oldalra a letiltott fiókokat.

A szavazáson végül a „most azonnal” opció győzött 43 százalékkal, de vélhetően a Twitter tulajdonosa ezzel nem elégedett meg, így inkább arra hivatkozva, hogy túl sok válaszlehetőséget adott meg, újabb, 24 órás szavazást indított, ám ezzel a fiókok legalább két napig biztosan felfüggesztődtek.

A felfüggesztett fiókok között van a The Washington Post riporterének, Drew Harwellnek a fiókja is. Sally Buzbee, a lap vezető szerkesztője szerint Harwell fiókjának felfüggesztése hitelteleníti Musk állítását, miszerint a Twittert a szólásszabadságnak szentelt platformként akarja működtetni.

Harwell mellett felfüggesztették még a CNN riporterének, Donie O’Sullivannek és Matt Bindernek, a Mashable portál újságírójának, valamint Aaron Rupar független újságírónak a fiókját is.

A The New York Times szóvivője megkérdőjelezhetőnek és szerencsétlennek nevezte a fiókok felfüggesztését.

Reméljük, hogy az összes újságíró fiókját visszaállítják, és a Twitter kielégítő magyarázatot ad az intézkedésre

– fogalmazott a szóvivő.

A CNN is azt közölte, hogy magyarázatért fordult a közösségi oldalhoz, valamint hogy a válasz alapján újra fogja értékelni kapcsolatait a Twitterrel.

A német külügyminisztérium pénteken úgy reagált, hogy az újságírók fiókjainak felfüggesztése elfogadhatatlan. – A sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki- és bekapcsolni –  fogalmazott a német külügyminisztérium a hivatalos Twitter-oldalán.

Wolfgang Büchner kormányszóvivő-helyettes egy másik tweetben azt írta, az újságírók fiókjának önkényes zárolása elfogadhatatlan. „Ha ez így folytatódik, elhagyom ezt a közösségi oldalt” – fenyegetett.

í

 

 

Borítókép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a működését (Forrás: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.