Észak-Koszovó miatt tovább konfrontálódik Belgrád és Pristina

Az ország északi részén kialakult helyzet kihívások elé állítja a pristinai vezetést – közölte Vjosa Osmani koszovói elnök csütörtökön a pristinai parlamentben. Véleménye szerint a feszültségekért az észak-koszovói bűnbandák felelősek, akiket „Szerbia pénzel”. Hozzátette, az észak-koszovói helyzetet azért nehéz kezelni, mert Szerbiának még mindig vannak követelései Koszovóval szemben. Véleménye szerint Szerbiával csak kölcsönös elismerés útján lehet rendezni a vitás kérdéseket, vagyis csak akkor, ha Belgrád elismeri Koszovó függetlenségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 15. 13:14
null
Rudare, 2022. december 11. Nehéz-teherautókkal zárják le az utat szerbek az észak-koszovói falunál, Rudarénál 2022. december 11-én. Észak-Koszovóban feszült a helyzet, a koszovói szerb kisebbséget felháborítja egy szerb nemzetiségû volt rendör letartóztatása, akit koszovói albán rendõrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter a belgrádi Happy Televízió reggeli műsorában arról beszélt, hogy békésen telt az éjszaka Észak-Koszovóban, de továbbra is feszült a helyzet, az emberek már hat napja védik a felállított barikádokat. Véleménye szerint a koszovói szerbek senkit sem veszélyeztetnek, az útlezárásokkal csak arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Koszovó és miniszterelnöke, Albin Kurti milyen egyoldalú, szerbellenes lépéseket tett az utóbbi időben.

Világos, hogy Szerbia mit hajlandó eltűrni és mit nem, ez nagyon is jól látható, és mindenki számára egyértelmű, ezért senki nem ringathatja magát illúziókba. Teljesen téves az a feltevés, hogy Szerbia nem tudja, mit tesz, nincsenek tervei, és nincsen stratégiája a helyzet alakulásától függően. Van. Mi csak tisztességesen viselkedünk, és igyekszünk visszatérni a párbeszéd keretei közé

– húzta alá Vucsevics. Hozzátette: a cél az, hogy az összeütközéseket bármi áron elkerüljék, viszont Pristina továbbra is olyan lépéseket tesz, amelyek azt az érzetet keltik, hogy a szerbek nemkívánatosak Koszovóban.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a múlt héten bejelentette, hogy Szerbia kérni fogja a NATO koszovói békefenntartóit, engedélyezzék számára szerb katonák és rendőrök Koszovóba telepítését, bár, mint mondta, kételkedik abban, hogy Belgrád megkapja az erre vonatkozó beleegyezést.

A kabinet csütörtök este ül össze, hogy megvitassa a kérést, amely szerint ezer szerb fegyverest küldene Koszovó északi részébe. Belgrád az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatára hivatkozva kérelmezi a katonák visszaküldését, a dokumentum szerint ugyanis a NATO fennhatósága alatt álló békefenntartó erő engedélyezheti, hogy a szerb hadsereg és rendőrség tagjai Koszovóba mehessenek.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

 

Borítókép: nehéz-teherautókkal zárják le az utat szerbek az észak-koszovói falunál, Rudarénál 2022. december 11-én. Észak-Koszovóban feszült a helyzet, a koszovói szerb kisebbséget felháborítja egy szerb nemzetiségű volt rendőr letartóztatása, akit koszovói albán rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.