Észtország HIMARS rakétavetőkkel bővíti védelmi rendszerét

A balti állam a rendszer Ukrajnában látott hatékonysága miatt döntött így.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 03. 14:37
NC GUARD COMPLETES EXERCISE ANAKONDA 16 DEPLOYMENT TO POLAND
160616-Z-OU450-001 Fotó: Sgt. 1st Class Robert Jordan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70–300 kilométer hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.

A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás – amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása – az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmét illetően, mert

lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy (konfliktus esetén) megütköznének a gyalogos egységek.

Az Egyesült Államok a többi között HIMARS rakétavetőkkel is támogatta Ukrajnát az Oroszország ellen tizedik hónapja tartó háborúban. Az észt védelmi minisztérium értékelése alapján a rakétavetők segítségével sikeres csapásokat mértek orosz lőszerraktárakra, közlekedési csomópontokra, irányítási központokra. Az ilyen ellentámadások a minisztérium szerint hajszálpontosan célba értek, s az ukrán erők jóval nagyobb hatótávolságon belül tudtak velük harcolni, mint az addig használt tarackokkal.

Lettország és Litvánia, a másik két balti ország már előrébb jár a rakéta-sorozatvetők beszerzésében: vagy már rendelkeznek is ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van annak beszerzése.

 

Borítókép: M142 HIMARS könnyű rakétavető elsütése egy lengyelországi éleslőszeres gyakorlaton az Anakonda hadgyakorlaton 2016. június 14-én. (Fotó: North Carolina National Guard Public Affairs/U. S. Army National Guard/Robert Jordan főtörzsőrmester)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.