időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Halálra ítéltek öt embert Iránban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.06. 19:28
Halálra ítéltek öt embert Iránban

Iránban öt emberre szabtak ki halálos ítéletet, további 11 vádlottat hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy milicista megölése miatt – közölte kedden az iráni igazságügyi minisztérium szóvivője.

Maszúd Szetajeshi sajtótájékoztatóján elmondta: az öt elkövetőt felelősség terheli Ruhollah Adzsamiannak, a Forradalmi Gárdához kapcsolódó Bassidzs milícia egyik tagjának haláláért.

 Adzsamian november 3-án halt meg a Teherántól 30 kilométerre található Karadzs városában, ahol tömeg gyűlt össze egy korábban meghalt tüntető 40. gyásznapja alkalmából. A vád szerint az elítéltek rátámadtak az akkor fegyvertelen Adzsamianra és levetkőztették, többször megszúrták, megütötték, majd testét maguk után húzva haladtak tovább az utcán.

A további 11 vádlott között három kiskorú és egy nő is van, akik hosszú börtönbüntetést kaptak. A szóvivő hozzátette: egyelőre a halálos ítéletek sem jogerősek, így valamennyi vádlott fellebbezhet.

A tájékoztatóval egyi időben biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette az iráni állami média, hogy 12 embert tartóztatott le kedden az iráni Forradalmi Gárda. Közlésük szerint egy Németországból és Hollandiából irányított 12 fős csoportról van szó, amelyet azzal vádolnak, hogy az amerikai titkosszolgálattal állt kapcsolatban és az iráni nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytatott, valamint fegyveres akciók elkövetésére készült.

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt; fogvatartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt.

A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbevételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni hatóságok a tüntetések kapcsán többször kijelentették, hogy „az utóbbi hónapokban lezajlott zavargásokat nyugati titkosszolgálatok bátorítják azzal a céllal, hogy polgárháborút robbantsanak ki Iránban”.

 

Borítókép: Iráni zászló a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi központjának otthont adó irodaház előtt 2021. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Michael Gruber)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.