Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint az orosz rakétatámadások következtében az összes hő- és vízerőmű megsérült.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 11. 18:43
null
Kurahove, 2022. december 8. Épület romjai mellett egy nõ a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Kurahovéban egy elõzõ napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án. MTI/AP/Andrij Andrijenko Fotó: Andrij Andrijenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők masszív rakétatámadásai következtében megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve − írta Facebook-bejegyzésében Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap.

Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények negyven százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni

− hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten százmillió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására. További ötvenmillió hrivnyát − 543 millió forintot − pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint ötmilliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt még arról is, hogy az Ukrenerho áramszolgáltató társaság több mint négyszázmillió eurót kap a hálózati infrastruktúra helyreállításához szükséges létfontosságú berendezések beszerzésére. A forrásbevonás annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a kormány háromszázmillió eurós EBRD-hitelre állami garanciát vállalt, amelyet a holland kormánytól kapott támogatás egészít ki – írta a vállalat vasárnapi sajtóközleményében.

Borítókép: Épület romjai mellett egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.