Kormányalakítási megbízást kapott a jobboldali jelölt Bulgáriában

Másfél éven belül már négy előre hozott választást tartottak, nemsokára jöhet az ötödik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 05. 12:39
Nikolay Gabrovsky
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt és a Demokratikus Erők Uniójának (GERB–SZDSZ) koalíciója kapott kormányalakítási megbízást hétfőn Rumen Radev bolgár elnöktől. Az erről szóló dokumentumot az elnöki hivatalban tartott hivatalos ünnepségen adták át a pártkoalíció miniszterelnök-jelöltjének, Nikolaj Gabrovszki orvosprofesszornak. – A lehető legnagyobb erőfeszítéseket fogom tenni annak érdekében, hogy olyan kormányt javasoljak, amely távolabb áll a politikai beszédtől és a konfrontációtól, és közelebb áll a szakértői és szakmai megközelítéshez – mondta Gabrovszki az államfőnek.

Politikai elemzők ugyanakkor kételkednek abban, hogy az október 2-i előre hozott választásokon első helyen végzett GERB–SZDSZ, amelynek 67 képviselője van a 240 fős parlamentben, sikerrel járhat.

Azt mondják, hogy egy újabb, márciusban esedékes választás továbbra is kilátásban van. Vasárnap Bojko Boriszov korábbi kormányfő felszólította riválisait, hogy állapodjanak meg a legfontosabb prioritásokról, és mozdítsák elő Bulgária mélyebb integrációját az Európai Unióba. A zavargások miatt a széles körben elterjedt korrupció elleni küzdelemhez, a 2023-as költségvetési terv kidolgozásához és az uniós gazdaságélénkítési alapok milliárdjainak lehívásához szükséges reformok eddig elmaradtak.

A GERB–SZDSZ fő riválisai, a korrupcióellenes pártok, a Folytatjuk a változást és a Demokratikus Bulgária kizárták, hogy támogassák a GERB vezette kabinetet, azzal vádolva Boriszovot, hogy 2021-ben véget érő, évtizedes kormányzása alatt hagyta elharapódzni a korrupciót.

Bulgáriában másfél éven belül már négy előre hozott választást tartottak, de egyiken se sikerült tartós kormánytöbbséget létrehozni.

 

Borítókép: Nikolaj Gabrovszki (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.