Megfenyegette a Twitter tulajdonosát Vera Jourová

Az Európai Unió értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosa nemtetszését fejezte ki a Twitter tulajdonosa felé az újságírói fiókok „önkényes felfüggesztése” miatt. A brüsszeli politikus emlékeztette Elon Muskot az uniós médiaszabadságról szóló törvény betartására. Az ezt megszegő vállalatok globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot kaphatnak, de akár ki is tilthatják azokat az Európai Unióból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 17:26
Elon Musk & Twitter
Elon Musk & Twitter Fotó: MUHAMMED SELIM KORKUTATA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aggodalomra ad okot, hogy a Twitter önkényesen felfüggesztette több újságíró fiókját” – írta pénteki Twitter-bejegyzésében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.

A Twitter csütörtökön függesztette fel több olyan, ismert újságíró fiókját, aki nemrég Elon Musknak, a cég új tulajdonosának repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztolt. Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött.

Jourová felhívta a figyelmet, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

Ezt a médiaszabadságról szóló törvényünk is megerősíti. Elon Musknak ezzel tisztában kellene lennie. Van egy bizonyos határ, azt átlépve pedig hamar jöhetnek a szankciók

– tette hozzá üzenetében.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét idén áprilisban fogadta el az unió. A törvény előírja, hogy az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is.

A rendelet november 16-án lépett hatályba, de a legnagyobb online platformok – köztük a Twitter – esetében csak jövő márciusban, a többiek esetében pedig egy évvel később lesz teljes mértékben alkalmazandó az EU 27 országában. 

A törvényt megsértő vállalatokra a globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki, vagy akár ki is tilthatják azokat a webfelületekről.

A médiaszabadságról szóló jogalkotási javaslatot idén októberben mutatta be az Európai Bizottság. A csomagot jövőre terjeszti elő a testület. A törvény célja az lesz, hogy „védelmezze a demokráciát olyanoktól, akik az unión kívülről finanszírozzák a veszélyt jelentő, a nyilvánosság befolyásolására szolgáló folyamatokat”.

 

Borítókép: Elon Musk a Twitter, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa 2022. október 6-án (Forrás: Muhammed Selim Korkutata/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.