Megszületett a hagyományos politikai blokkokon átívelő, új dán kormánykoalíció

Dánia ezzel egy, az országban ritkának mondható kormányzatot kap a politikai középen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 14. 8:16
FREDERIKSEN, Mette
Koppenhága, 2022. október 5. Mette Frederiksen dán kormányfõ sajtóértekezletet tart Koppenhágában 2022. október 5-én. A szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy elõrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén Dániában. MTI/EPA/Ritzau/Liselotte Sabroe Fotó: Liselotte Sabroe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje elmondta, arról tájékoztatta II. Margit dán királynőt, hogy leendő új kabinetje a szociáldemokraták, a liberális-konzervatív Liberális Párt (Venstre) és a centrista Mérsékelt párt képviselőiből fog állni. Új kormányát csütörtökön fogja bemutatni.

Dánia ezzel egy, az országban ritkának mondható kormányzatot kap a politikai középen. 

Ráadásul évek óta első ízben lesz egy kormánynak parlamenti többsége. Frederiksen kisebbségben kormányzó szociáldemokratái ugyanis az utóbbi években alkalmi többségekre támaszkodhattak csak a koppenhágai törvényhozásban.

Dániában november 1-jén tartottak előre hozott parlamenti választást. A baloldali blokk, amelynek Frederiksen pártja is tagja, 90 mandátumot szerzett, ami a lehető legcsekélyebb többség a 179 fős parlamentben. Két baloldali párt, a Vörös-Zöld Szövetség és az Alternatíva november végén közölte, hogy Frederiksen megszakította velük a kormányalakítási egyeztetéseket.

A novemberi voksolás előtt Frederiksen azzal kampányolt, hogy széles körű koalícióra van szüksége az országnak, mert a nemzetközi bizonytalanság idején politikai egységre van szükség.

A dán liberálisok és a szociáldemokraták 1978 óta nem kormányoztak együtt.

Borítókép: Mette Frederiksen dán kormányfő sajtóértekezletet tart Koppenhágában (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Liselotte Sabroe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.