Minszk szerint valószínűbb, hogy szándékos volt az ukrán rakéta légtérsértése

Belorusz két lehetőséget vizsgál: a légvédelmi rakéta hibás röppályára került, vagy szándékos provokáció történt Kijev részéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 30. 18:47
null
Harbaha, 2022. december 30. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy SZ-300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a fehéroroszországi Harbaha település közelében december 29-én. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lõtte le az ukrán rakétát. MTI/EPA/BELTA/Vadzim Yakubionak Fotó: Vadzim Yakubionak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belorusz nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken egy orosz állami hírportálnak adott interjúban kijelentette: nem valószínű, hogy az előző nap lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett be az ország légterébe, a legvalószínűbb, hogy szándékosság volt a rakétaindítás mögött.

Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ–300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy (a rakéta) véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg

– idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjút, amelyet Aljakszandr Volfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.

A belorusz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Sz–300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a belorusz–ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.

A BelTA belorusz állami hírügynökség egy pénteki jelentése szerint a belorusz légvédelmi erők parancsnoka, Kirill Kazancev nem zárta ki az esetleges ukrán provokáció lehetőségét.

A hírügynökség szerint Minszk két lehetőséget vizsgál: az egyik szerint a légvédelmi rakéta véletlenül hibás röppályára került vagy meghibásodott, a másik szerint szándékos provokáció történt az ukrán hadsereg részéről.

Kijev ugyanakkor az ország légvédelmi kérdésének titulálta az ügyet, mondván nem kizárt, hogy Moszkva úgy indított „provokáló” rakétacsapást, hogy az Belarusz felett haladjon át, így a háborúban álló ország továbbra is csak a saját légterét védte. Csütörtök este Kijev jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Belaruszt be akarják vonni a háborúba.

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek „objektív” kivizsgálásában. A belorusz kormányszóvivő felszólította Kijevet, hogy „hozzon átfogó intézkedéseket a hasonló incidensek jövőbeni megismétlődésének elkerülése érdekében”.

 

Borítókép: A BelTa belorusz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy Sz–300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a belorusz Harbaha település közelében december 29-én. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelem lőtte le az ukrán rakétát (Forrás: MTI/EPA/BelTA/Vadzim Yakubionak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.