Mintegy száznyolcvan rohingya menekült ért partot Indonéziában

A mianmari kegyetlenségek elől elmenekült muszlimok november vége óta hánykolódtak a tengeren.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 27. 13:55
null
Pidie, 2022. december 27. Mianmari rohingja menekülteket fogadnak indonéziai katonák egy szükségszálláson az Aceh tartománybeli Pidie településen 2022. december 26-án, miután 180 legyengült mianmari rohingja menekült érkezett hajóval a nyugat-indonéziai tartomány partjaihoz. A rohingják november végén indultak útnak egy bangladesi menekülttáborból, azóta hánykolódtak a tengeren, útjuk során húsz társuk meghalt. December 25-én egy másik, 57 rohingját szállító hajó is kikötött Aceh tartományban. Novemberben összesen 230 rohingja menekült ért Indonéziába. MTI/AP/Rahmat Mirza Fotó: Rahmat Mirza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy száznyolcvan rohingya menekült érkezett a nyugat-indonéziai Aceh tartomány partjaihoz – jelentették be kedden indonéziai rendőrségi források és aktivisták.

A helyi hatóságok azt közölték, hogy az emberek – köztük 32 gyerek és 70 nő – meglehetősen rossz állapotban érkeztek, sokan közülük kiszáradtak és megbetegedtek. 

A rohingyák elmondták, hogy november végén indultak útnak egy bangladesi menekülttáborból, azóta hánykolódtak a tengeren, és az út során húsz társuk meghalt.

A hét végén már egy másik hajó is Aceh partjaihoz ért, fedélzetén 57 rohingjával – tájékoztatott az indonéziai rendőrség. Novemberben összesen 230 rohingya menekült ért Indonéziába.

Indonéziai katonák állnak egy vitorlás hajónál a nyugat-indonéziai Aceh tartomány óceánpartján, miután a hajó 57 legyengült, mianmari rohingya menekülttel a fedélzetén kikötött Ladong településnél 2022. december 25-én. Fotó: Rahmat Mirza

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) azt közölte, hogy a tengeri úton menekülő rohingyák száma a tavalyihoz képest idén a hatszorosára nőtt. A világszervezetnél úgy vélik, ez a szám várhatóan tovább nő majd, és felszólították a térségbeli kormányokat, tegyenek meg mindent a menekültek megsegítése érdekében.

Mianmarból 2017 óta több mint egymilllió rohingya muszlim menekült el a mianmari fegyveres erők kegyetlenkedései miatt.

A 2021-es mianmari puccs újabb menekülthullámot indított el: a rohingyák többsége a szomszédos Banglades menekülttáboraiban rekedt, ám sokan közülük onnan hajókon próbálnak tovább jutni Indonéziába és Malajziába. Emberi jogi szervezetek szerint míg 2021-ben körülbelül 400-an hagyták el a menekülttáborokat, idén ez a szám 2400-ra nőtt.

 

Borítókép: Mianmari rohingya menekülteket fogadnak indonéziai katonák egy szükségszálláson az Aceh tartománybeli Pidie településen 2022. december 26-án, miután 180 legyengült, mianmari rohingya menekült érkezett hajóval a nyugat-indonéziai tartomány partjaihoz (Fotó: MTI/AP/Rahmat Mirza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.