Scholz nem akar tömböket, aztán tömbökre osztotta fel a világot

A kancellár szerint Oroszország mellett Kína is fenyegetést jelent a világrendre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 05. 13:05
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. november 28. Olaf Scholz német kancellár beszél a Németország. Bevándorlóország. Párbeszéd a részvételért és a tiszteletért címû berlini rendezvényen 2022. november 28-án. Scholz itt ismertette koalíciós kormányának tervét az állampolgárság megszerzésének megkönnyítésére a Németországban élõ külföldiek számára. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár a Foreign Affairs című amerikai külpolitikai folyóirat honlapján hétfőn megjelent véleménycikkében óva intett attól, hogy a világ ismét különböző tömbökre tagolódjon és új hidegháború alakuljon ki.

A Nyugatnak ki kell állnia a demokratikus értékek mellett és meg kell védenie a nyílt társadalmakat, de annak a kísértésnek is ellen kell állnia, hogy a világot megint tömbökre ossza fel. Ennek érdekében pedig mindent meg kell tennie azért, hogy pragmatikusan, ideológiai korlátok nélkül új partnerségeket tudjon kiépíteni

– fogalmazott Scholz.

A német kancellár írásában a legnagyobb hangsúllyal Oroszországot és Kínát nevezte meg olyan országként, amelyek fenyegetést jelentenek a többpólusú világrendre. Úgy vélte, ennek a fenyegetésnek az ellensúlyozására erősebb európai és transzatlanti egységet kell létrehozni. A transzatlanti partnerség továbbra is létfontosságú ahhoz, hogy a Nyugat szembe tudjon szállni a szövetségesek területét érintő esetleges orosz fenyegetésekkel.

Továbbá Kína törekvése az elszigetelődésre és Tajvannal kapcsolatos politikája is arra mutat, hogy Európának és Észak-Amerikának új és erősebb partneri kapcsolatokat kellene kiépítenie világszerte más országokkal

– írta Scholz.

Németországnak eltökélt szándéka, hogy garanciája legyen az európai biztonságnak, ahogyan szövetségesei elvárják tőle. Az Európai Unión belül hídépítő szerepet akar betölteni, és azon akar munkálkodni, hogy a globális problémákra multilaterális megoldásokat találjanak – tette hozzá.

Scholz kifejtette, hogy szerinte a világ jelenleg korszakváltással szembesül: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja véget vetett egy korszaknak, „az imperializmus visszatért Európába”. Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadta a parancsot az Ukrajna elleni támadás megindítására, azzal azt a békét biztosító nemzetközi és európai berendezkedést zúzta szét, amelynek felépítése évtizedeket vett igénybe. Oroszország most erővel akarja átrajzolni a határokat, és ismét tömbökre, befolyási övezetekre akarja felosztani a világot.

A német kancellár hangsúlyozta: a világ nem engedhet Putyinnak, Oroszország „bosszúra törő imperializmusát” meg kell állítani.

Ennek érdekében Németországnak az európai biztonság egyik legfőbb garantálójaként kell fellépnie, növelnie kell a katonai beruházásait, meg kell erősítenie az európai védelmi iparágat, keleten fokoznia kell katonai jelenlétét a NATO-ban és erősítenie kell részvételét az ukrán hadsereg kiképzésében és felszerelésekkel történő ellátásában.

Scholz világossá tette, hogy Németország – ameddig csak szükséges – továbbra is támogatni fogja fegyverekkel Ukrajnát.

Kitért arra is, hogy az EU, a NATO és a G7 tagjait nemcsak az orosz katonai agresszió elítélése egyesítette, hanem a válság miatt nagy lendületet kaptak azok a változások a gazdasági és energetikai politikában, amelyek már amúgy is elindultak. Hosszú távon ezek komoly károkat okoznak majd Oroszországnak, és segítik az egyébként is elengedhetetlen átállást a tiszta energiaforrásokra – emelte ki a német kancellár.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár egy berlini rendezvényen 2022. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.