időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Sikeres küldetést hajtott végre Kína az űrben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.04. 15:55
Sikeres küldetést hajtott végre Kína az űrben

Sikeresen visszatért féléves küldetéséről három kínai űrhajós a Földre vasárnap – közölte a kínai állami televízió.

A júniusban indult Sencsou–14 misszió asztronautái, Csen Dong parancsnok és két társa, Liu Jang és Caj Hszü-csö az észak-kínai Gobi-sivatagban értek földet. Fő megbízatásuk a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomás végszerelési munkálatainak elvégzése volt. A váltószemélyzet a Sencsou–15 űrhajó fedélzetén szerdán érkezett meg.

A Mennyei palota űrállomás annak a pekingi ambiciózus űrprogramnak a „koronaékszere”, amely robotokat juttatott a Marsra és a Holdra, és lehetővé tette, hogy az ország harmadikként embereket juttasson Föld körüli pályára. 

Kína az elmúlt évtizedekben eurómilliárdokat fektetett űrprogramjába, hogy felzárkózzon az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz.

Kína azért is saját űrállomás építésére kényszerült, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában.

A Mennyei palota végleges tömege várhatóan 90 tonna lesz – az ISS tömegének körülbelül negyede. Mérete hasonló lesz az egykori orosz–szovjet Mir űrállomáséhoz, mintegy tíz évig fog működni.

Peking jövőre tervezi egy űrteleszkóp felbocsátását, amelynek látómezeje 350-szer nagyobb, mint az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble űrteleszkópjáé.

Kína 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe. Tavaly egy kis robotot helyezett el a Mars felszínén, és 2030-ra embert akar küldeni a Holdra.

 

 

Borítókép: Egy Hosszú Menetelés–2F hordozórakétával felbocsátják a világűrbe a kínai Sencsou–15 kínai űrhajót az észak-kínai Kanszu tartományban fekvő csiucsüani űrközpontból 2022. november 29-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Ren Csün-huan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.