Szerb katonákat küldenének Koszovóba

A szerb kormány az államfő kérésével összhangban kérelmezni fogja a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erőnél, a KFOR-nál, hogy szerbiai katonák és rendőrök mehessenek Koszovóba a feszült helyzet kezelése érdekében – jelentette be a szerbiai közszolgálati televízióban Alekszandar Vucsics köztársasági elnök a csütörtök esti döntést követően.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 9:44
null
Mitrovica, 2022. december 9. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ nemzetközi békefenntartó haderõ (KFOR) kötelékében szolgáló olasz csendõrök egyike a fõként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én. Az elõzõ napon mintegy 300 koszovói albán rendõr vonult be a kisebbségi szerbek által lakott településekre, egy rendõrt meglõttek a szerbek. A rendfenntartók növelték jelenlétüket Észak-Koszovóban, mert december 18-án elõrehozott választást tartanak abban a négy önkormányzatban, ahol a koszovói szerb rendõrök mellé álló helyi szerb polgármesterek lemondtak. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre Szerbiának lehetősége van annak a határozatnak köszönhetően, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa adott ki a szerb–koszovói háború lezárását követően 1999-ben, ám Belgrád korábban sosem kérte ezt.

Alekszandar Vucsics elmondta, néhány száz, de ezernél nem több fegyveres Koszovóba lépését kezdeményezik, ám megismételte korábbi kijelentését is, miszerint nem bízik abban, hogy a kérést jóváhagyják.

Csütörtökön Vjosa Osmani koszovói elnök is utalt arra, hogy Szerbia kérni fogja a fegyveres erők Koszovóba telepítését, ám azt is kijelentette: a szerb hadsereg 1999 óta nem léphet be Koszovó területére, és ez így is marad.  

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek hetedik napja barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, egy tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

 

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) kötelékében szolgáló olasz csendőrök egyike a főként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én. Az előző napon mintegy háromszáz koszovói albán rendőr vonult be a kisebbségi szerbek által lakott településekre, egy rendőrt meglőttek a szerbek. A rendfenntartók növelték jelenlétüket Észak-Koszovóban, mert december 18-án előrehozott választást tartanak abban a négy önkormányzatban, ahol a koszovói szerb rendőrök mellé álló helyi szerb polgármesterek lemondtak (Forrás: MTI/AP/Visar Kryeziu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.