Novák Katalin: Európának erős vezetőkre van szüksége

– Európának olyan erős vezetőkre van szüksége, akik képesek kezelni a háború kapcsán felmerülő nehézségeket – reagált a Magyar Nemzet kérdésére Novák Katalin a déli határnál megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón. Magyarország köztársasági elnöke Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel látogatta meg a magyar határt.

2022. 12. 15. 15:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A határ a szuverenitás szimbóluma. A határ az, ami garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat. Nem csak Magyarországot, Európát is védjük itt. Az európai embereket, a békéjüket, biztonságukat. Mindehhez az erőszakot a határainkon kívül kell tartani. Azt szeretnénk, ha Európa a béke szigete maradna hosszú távon is, ezért kell különbséget tennünk a bevándorlók és a menekültek között – mondta Novák Katalin a határlátogatást követő nemzetközi sajtótájékoztatóján a déli határzárnál csütörtökön.

Novák Katalin: Nem fogjuk tűrni, hogy agresszívan lépjenek fel a határvédőkkel szemben. Fotó: Havran Zoltán

A köztársasági elnök tájékoztatott: Magyarország a menekültekkel szemben befogadó. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek Ukrajnából hazánkba, vagy mentek tovább hazánkon keresztül. Mi minden segítséget megadunk, és megadtunk ahhoz, hogy „az általuk érzett fájdalmak csökkenjenek”.

 

Határozott fellépés

– Vannak azonban olyanok is, akik illegális módon akarják átlépni Európa határait. Az illegális bevándorlással szemben gyakorlatilag az első perctől kezdve fellépünk. A migrációs nyomás az idei évben jelentősen megerősödött. A mai nappal ebben az évben több mint 261 ezer illegális határátlépést hiúsítottak meg a határőrök. Ez a szám kétszer akkora, mint amennyi tavaly egész évben volt – tette hozzá. Mint tájékoztatott, az illegális határátkelők egyre agresszívabban viselkednek. Egyre több az embercsempész, és mindennapossá váltak a támadások a határt védő személyekkel szemben.

Mi ezt nem tűrjük. Senki sem teheti meg azt, hogy nem tartja be a szabályokat, majd agressziót is elkövet. 

– A leghatározottabban fogunk fellépni a jelenséggel szemben – mondta Magyarország köztársasági elnöke. Mint kifejtette, a migránsok 90 százaléka Szerbia felől érkezik, részben ezért is fontos az együttműködés Szerbiával: közösen védjük a határszakaszt. 

Szeretnék elérni, hogy már az észak-macedón–szerb határon meg tudják állítani a bevándorlókat. Fotó: Havran Zoltán

Novák Katalin elmondta, szeretnék elérni, hogy már az észak-macedón–szerb határon meg tudják állítani a bevándorlókat. Magyarország köztársasági elnöke a köztévé kérdésére elmondta, örül annak, hogy Horvátország csatlakozhatott a schengeni egyezményhez. Ezt a döntést csak üdvözölni tudja. Annak nem örül, hogy Románia és Bulgária csatlakozása még várat magára. Szerinte nem Európa érdeke az, hogy kívül maradjanak. – Sokkal hatékonyabban tudnánk az unió külső határait védeni, ha azok közelebb lennének ahhoz a ponthoz, ahonnan érkeznek az illegális bevándorlók – vélekedett.

 

Magyarországnak igaza volt

Novák Katalin a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva hangsúlyozta, a háború egész Európának, sőt a világ jelentős részének komoly kihívást jelent. – Nemcsak maga a háború fenyegetés, hanem az annak következtében megvalósuló inflációs és a gazdasági nehézségek, az energiaellátási problémák is. Erre a legjobb megoldás, ha növeljük az energiaszempontból való függetlenségünket. 

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy Európának olyan erős vezetőkre van szüksége, akik képesek kezelni a háború kapcsán felmerülő nehézségeket 

– reagált a Magyar Nemzet kérdésére Novák Katalin.

Andrej Babis emlékeztetett, Magyarországra óriási kritika zúdult, amikor 2015-ben megépítette a határkerítést. Mint mondta, a korábbi kritikusok közül ma már egyre többen ismerik el, hogy Magyarországnak igaza volt, azonban még mindig nem kaptak határvédelmi támogatást, míg a déli országok egy része igen. 

A korábbi cseh miniszterelnök hangsúlyozta: a legfontosabb Európa biztonsága, s a nyomásgyakorlásnak nem szabad teret engedni. 

Hozzátette, az Európai Unió védelméhez a teljes Nyugat-Balkánra szüksége lenne az uniónak. Emellett a segítséget kéne oda vinni, nem a bajt idehozni. Alekszandar Vucsics szerb elnök elmondta, Novák Katalin szegedi szülőházában fogadta őt. Szerinte ez jól megmutatja, milyen bizalmi viszony van a két ország vezetése között. Vucsics beszámolt a szerb hatóságok migránsokkal szembeni fellépéseiről, eredményeiről. Tájékoztatott, a migrációs nyomás csökkentése miatt négy ország vízummentességét vizsgálták felül, majd szüntették meg. Koszovóval kapcsolatban hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a békét és a régió stabilitását.

Borítókép: Alekszandar Vucsics, Novák Katalin és Andrej Babis (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.