Egy 2015-ös szintű migrációs válság fenyeget?

– Ne legyenek kétségeink: az infláció, az éhínség és az energiaválság az Európát körülölelő országok lakosságát arra fogja ösztönözni, hogy induljon el a kontinens felé – nyilatkozta lapunknak Marsai Viktor. A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatóját Bakondi György minapi nyilatkozatáról kérdeztük, aki elmondta, idén már közel kétszer annyi határsértőt tartóztattak fel, mint tavaly egész évben.

2022. 11. 03. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2015–2016-os nagy migrációs válság után most értük el a legmagasabb számokat. A helyzet folyamatosan romlik. Ne legyenek kétségeink: az infláció, az éhínség, és az energiaválság az Európát körül ölelő országok lakosságát arra fogja ösztönözni, hogy induljanak el a kontinens felé. Ha Európában rossz a helyzet, a környező országokban még rosszabb – nyilatkozta lapunknak Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati egyetem docense, akit Bakondi György minapi nyilatkozata kapcsán kérdeztünk. 

 

Több millió migránsról lehet szó

Mint ismert, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában mondta el, hogy október közepéig 225 ezer embert fogtak el tiltott határátlépés közben, míg tavaly ez a szám egész évben 122 ezer volt. 

A migránsok és az embercsempészek többször lövöldöztek a Szabadka melletti Makkhetes-erdőben. Fotó: Mirkó István

Bakondi György elmondta: a szerb–magyar határ térségében feltorlódtak az illegális határátlépők, mert a magyar határt nagyon szigorúan őrzik. Hozzátette, előfordul, hogy a migránsok fegyverrel fenyegetőznek, rongálnak a határon. Bakondi György szólt arról is, hogy jelenleg több millió menekült van Törökországban. 

 

Hány migráns van a Balkánon?

Marsai Viktor kifejtette, pontosan nem tudják megbecsülni, mennyien torlódhattak fel a Nyugat-Balkánon – több tízezer emberről lehet szó –, az viszont kétségtelen, hogy nőttek a számok. Ez látszik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek a statisztikáiból is, amelyek a szerbiai érkezésszámokra vonatkoznak. 

Egyre több bevándorló torlódik fel a Nyugat-Balkánon: ennek egyik oka, hogy az elmúlt egy évben jelentősen megromlott a biztonságpolitikai helyzet a világban.  Fotó: Havran Zoltán

– Ennek egyik oka, hogy az elmúlt egy évben jelentősen megromlott a biztonságpolitikai helyzet a világban. 

Afganisztánban a Nyugat által támogatott modernizációs kísérlet összeomlott. 

Sokan nem várnak tovább, megindulnak Európa felé. Ez igaz arra az afgán diaszpórára is, amely eddig még fontolgatta a hazatérést. Az orosz–ukrán háború kapcsán kialakuló élelmezési válság sem javított a helyzeten. 

Az illegális bevándorlók emellett rájöttek, hogy számos országból – például Indiából vagy Tunéziából – vízummentesen be tudnak utazni Szerbiába. 

A bevándorlók megveszik a repülőjegyet, leszállnak Belgrádban, ahonnan már egész közel van Magyarország-, illetve az Európai Unió déli határa, így időt, pénzt tudnak spórolni – mondta a szakember. 

 

Felül kell vizsgálni a migránsok vízummentességét

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója ennek kapcsán kifejtette, a legutóbbi szerb–osztrák–magyar hármas csúcstalálkozónak egyik kulcskérdése az volt, hogy mit kezdenek majd a szerb hatóságok ezzel a vízummentességgel. 

Emellett Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos is jelezte Szerbiának, hogy mindezt felül kell vizsgálni. 

Marsai Viktor a törökországi menekültek kapcsán elmondta: százezrek indulhatnak meg Európa felé, ha a törökök megnyitják a határokat. – Fontos különbséget tenni a 3,8 millió szír és az ott levő ötszázezer–egymillió közötti egyéb nemzetiségű illegális bevándorló és menekült kapcsán. – A török felmérések szerint az látszik, hogy a szírek zöme nem akar Európába jönni. 

Ugyanakkor a török társadalom egyre kevésbé örül annak, hogy a szírek ott vannak.  

Az egyéb nációk – afgánok, irániak, pakisztániak, irakiak – esetében azonban világosan látszik, azonnal jönnének, amint a törökök megnyitják a határt. Akiket a törökök, illetve a görögök nem tudnak megállítani, azok jönnek tovább a nyugat-balkáni útvonalon – részletezte. 

 

Az embercsempészek nem működnek rivaldafényben

A kutatót megkérdeztük mi lehet az oka annak, hogy a nyári határ menti – embercsempészekhez köthető – lövöldözések, gyújtogatások megszűnni látszanak. Marsai Viktor kifejtette, a szervezett bűnözés nem szeret rivaldafényben működni: 

az embercsempészek rájöttek arra, hogy nekik az nem jó, ha látványos összecsapásokkal arra kényszerítik az egyébként változó aktivitású szerb hatóságokat, hogy fellépjenek velük szemben. 

Az ügyeiket most megpróbálják gépkarabélyok nélkül elintézni. A kutató úgy látja, a Szerbia déli határára felhúzott kerítés, illetve a vízummentesség eltörlése jelentősen csökkentheti majd a nyomást Magyarország déli határain. –  Sajnos azt látjuk azonban, hogy az embercsempészek nagyon gyorsan reagálnak ezekre a helyzetekre, s valószínűleg megtalálják a módját, hogy kijátsszák a hatóságok intézkedéseit – zárta gondolatait a Marsai Viktor.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Török János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.