időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Szovjet gyártmányú rakéta csapódhatott be Moldovában

Magyar Nemzet
2022.12.05. 20:11 2022.12.05. 21:04
Szovjet gyártmányú rakéta csapódhatott be Moldovában

Az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta zuhanhatott egy észak-moldovai falu, Briceni közelébe, nem sokkal azután, hogy az orosz erők rakétatámadásokat indítottak, és a Krím félsziget kivételével Ukrajna egész területére légiriadót rendeltek el. Helyszíni felvételek alapján robbanófej nem volt a rakétán, csak a gyorsítórakéta része csapódott be.

Feltételezések szerint egy ukrán Sz–300-as légvédelmi rakétarendszerből lőtték ki a rakétát, ám lapzártánkig ezt egyetlen hivatalos szerv sem erősítette meg.

A moldovai belügyminisztérium fokozott készültséget helyezett kilátásba. A rakéta egy gyümölcsöskertbe zuhant, a hatóságok elkerítették a területet. Legutóbb a lengyelországi Przewodówban történt hasonló eset, akkor két ember vesztette életét a becsapódás következtében.

Eközben Ukrajnát sorra érik a rakétatámadások, Makszim Marcsenko, Odessza megye kormányzója a Telegram üzenetküldő csatornán kérte arra a lakosságot, hogy mindenki sürgősen menjen az óvóhelyre. Vitalij Kim, a mikolajivi régió kormányzója pedig arról számolt be, hogy ellenséges robotrepülőgépeket észleltek a megye fölött – írta az MTI.

Vitalij Maleckij, a Poltava megyei Kremencsuk polgármestere arra figyelmeztetett, hogy infrastrukturális létesítmények elleni csapás várható. Felhívta a lakosokat, hogy zárják be az ablakokat, és a lehető legnagyobb mértékben tartsák bent a hőt a helyiségekben. Dmitro Lunyin Poltava megyei kormányzó tájékoztatása szerint a légvédelem „dolgozik” a régióban.

Borítókép: Rakéta hever az észak-moldovai falu, Briceni közelében 2022. december 5-én (Fotó: Moldovai belügyminisztérium)

Háború Ukrajnában

Magyarország álláspontja világos a háború kezdete óta

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.