Az USA kész bevetni nukleáris erejét Észak-Korea ellen

Februárban közös hadgyakorlatot tartanak Dél-Koreával, amelyen észak-koreai nukleáris támadást és annak elhárítását szimulálják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 31. 10:40
AUSTIN, Lloyd
Szöul, 2023. január 31. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a himnuszt hallgatja a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen Szöulban 2023. január 31-én. MTI/EPA/Pool/Kim Hong Dzsi Fotó: Kim Hong Dzsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai és amerikai katonai partnerség és hírszerzési együttműködés magasabb szintre emeléséről, a nukleáris elrettentésről, valamint az észak-koreai rakétafejlesztésekről és Phenjan nukleáris programjáról is egyeztetett kedden Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin Szöulban.

Li Dzsong Szup elmondta, a felek megegyeztek abban, hogy szorosabbra fűzik a hírszerzési együttműködést, különös tekintettel az Észak-Koreával kapcsolatos értesülések megosztására. Bejelentette továbbá, hogy 

 

februárban közös hadgyakorlatot tartanak, amelyen észak-koreai nukleáris támadást és annak elhárítását szimulálják.

 

Hozzátette: a nukleáris elrettentés növelésének célja, hogy megakadályozza Észak-Korea további nukleáris fejlesztéseit.

Austin a maga részéről aláhúzta, hogy a soha nem látott mértékű „phenjani provokációk” destabilizálják a térséget.

Az Egyesült Államok kész hagyományos és nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

– szögezte le Austin, aki emellett méltatta a Szöul, Tokió és Washington alkotta hármas szövetséget.

Austin emellett a Yonhap dél-koreai hírügynökség által közölt, Szövetségünk készen áll címet viselő véleménycikkében sziklaszilárdnak nevezte Washington és Szöul szövetségét, hozzátéve, hogy a két ország arra törekszik, hogy erősítse és modernizálja kapcsolataikat. – Így az ellenfeleink tudni fogják: ha egyikünket fenyegetik, magát az amerikai–koreai szövetséget fenyegetik – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy Dél-Koreában több mint 28 500 amerikai katona állomásozik.

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött. A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Llyod Austin hétfőn érkezett Szöulba, ahonnan a tervek szerint a Fülöp-szigetekre megy. Mindeközben a dél-koreai külügyi tárca bejelentette, hogy Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter a héten az Egyesült Államokba látogat.
 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a himnuszt hallgatja a tiszteletére tartott fogadási ünnepségen Szöulban 2023. január 31-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Kim Hong Dzsi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.