időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Bizalmas iratokat foglalt le Donald Trump volt alelnökénél az FBI

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 20:59 2023.01.24. 21:12
Bizalmas iratokat foglalt le Donald Trump volt alelnökénél az FBI

Szakértők bizalmas iratokat találtak Mike Pence volt amerikai alelnök Indiana állambeli otthonában – számolt be az MTI. A dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának (FBI).

A néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába

– írta levelében múlt szerdán Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob. Az ügyvéd hangsúlyozta: ügyfele nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók nála, a volt alelnök ugyanakkor „tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával”, és „készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral”.

Greg Jacob egy későbbi, hétvégi levelében tájékoztatta a levéltárat, hogy az FBI lefoglalta és elvitte Pence otthonából az iratokat. Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatának, hogy nemrég kiderült, Donald Trump volt amerikai elnöknél és Joe Biden otthonában is bizalmas dokumentumokat találtak.

Trump tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott a rezidenciáján. Az FBI ügynökei többtucatnyi irattal távoztak, ezt követően pedig az igazságügyi minisztérium döntésén múlik, hogy bűnügyi eljárást indít-e a volt elnök ellen.

A mindenkori elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.

Mike Pence: A győzelem az győzelem

A korábbi alelnök szerint rendkívül fontos lépés lehet a képviselőházi többség megszerzése az amerikai republikánusok számára.

Borítókép: Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond 2022. október 19-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.