Bizalmas iratokat foglalt le Donald Trump volt alelnökénél az FBI

Ügyvédje szerint Mike Pence nem tudta, hogy titkosított dokumentumok vannak nála.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 20:59
PENCE, Mike
Washington, 2022. október 20. Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond a Heritage Foundation konzervatív alapítvány egyik rendezvényen Washingtonban 2022. október 19-én. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők bizalmas iratokat találtak Mike Pence volt amerikai alelnök Indiana állambeli otthonában – számolt be az MTI. A dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának (FBI).

A néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába

– írta levelében múlt szerdán Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob. Az ügyvéd hangsúlyozta: ügyfele nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók nála, a volt alelnök ugyanakkor „tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával”, és „készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral”.

Greg Jacob egy későbbi, hétvégi levelében tájékoztatta a levéltárat, hogy az FBI lefoglalta és elvitte Pence otthonából az iratokat. Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatának, hogy nemrég kiderült, Donald Trump volt amerikai elnöknél és Joe Biden otthonában is bizalmas dokumentumokat találtak.

Trump tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott a rezidenciáján. Az FBI ügynökei többtucatnyi irattal távoztak, ezt követően pedig az igazságügyi minisztérium döntésén múlik, hogy bűnügyi eljárást indít-e a volt elnök ellen.

A mindenkori elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.

Borítókép: Mike Pence volt amerikai alelnök beszédet mond 2022. október 19-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.