Biztató példák: javul a nők foglalkoztatási helyzete Szaúd-Arábiában

Az öltözködési előírások enyhítésével és a munkahelyi diszkrimináció elleni küzdelemmel új lehetőségek nyíltak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 12:57
SAUDI-ISLAM-HAJJ Mask-clad Saudi women work at the command and call centre of the holy city of Meccca, on July 16, 2021, on the eve of the start of the annual Hajj pilgrimage. - Saudi Arabia hosts another downsized hajj from July 17, with only residents fully vaccinated against the coronavirus permitted and overseas Muslim pilgrims barred for a second year. The annual ritual is a central pillar of Islam and a must for able-bodied Muslims at least once in their lifetime. (Photo by Fayez Nureldine / AFP) Fotó: Europress/AFP/Fayez Nureldine
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábiában nő került az iszlám két szent városa, Mekka és Medina között közlekedő gyorsvonat vezetői ülésébe, Daraa Alit tavaly 28 ezer jelentkező körül választották ki – derül ki az AFP francia hírügynökség vasárnapi, a szaúd-arábiai nők gyorsan változó társadalmi szerepéről szóló tudósításából.

Daraa Ali elmondta, jóllehet első munkanapjain bizonytalan volt, hamar megjött az önbizalma, és ebben segített az is, hogy sok utas gratulál neki az utazás végén, többen pedig közös fényképet is akarnak vele készíteni.

Az óránként 300 kilométeres Haramejn Expressz egy másik női vezetője, Raním Azúz elmondta, sok esetben éppen a női utasok fejezik ki aggodalmukat az út elején, és kételkednek abban, hogy egy társuk képes a vonatot vezetni, ám az érkezéskor a legtöbb gratulál nekik.

Bár a konzervatív királyságban a nők csupán 2018-ban kaptak jogot az autóvezetéshez, azóta már nemcsak autókat, hanem vonatokat is irányítanak, tavaly pedig felszállt a királyság első, kizárólag női személyzettel működő belföldi utasszállító repülőgépe.

Az országban 2016 óta több mint kétszeresére, 17 százalékról 37 százalékra nőtt a női munkavállalók aránya, jóllehet a nők körében még mindig magas a munkanélküliség: tavaly 20,5 százalék volt, míg ugyanez az arány a férfiak esetében 4,3 százalékon állt.

Misál el-Huvejtir szaúdi közgazdász azt mondta, a kihívást immár nem a nők munkavállalásra bátorítása jelenti, hanem a több ezer nő számára történő munkahelyteremtés.

Szaúd-Arábiában a nők  hagyományosan eddig is jelen voltak olyan területeken, mint az oktatás vagy az egészségügy, az öltözködési előírások enyhítésével és a munkahelyi diszkrimináció elleni küzdelemmel azonban új lehetőségek nyíltak számukra. Egyre többen érdeklődnek a vendéglátás és a turisztikai szektor kínálta állások iránt, melyeket sokáig szinte csak külföldiek töltöttek be.

 

Borítókép: Szaúdi nők dolgoznak Mekka városában 2021. július 16-án, a haddzs, a zarándoklat kezdetének előestéjén. (Fotó: AFP / Fayez Nureldine)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.