Bolsonaróra kennék a brazil zavargásokat

A brazil Legfelsőbb Bíróság jelezte, megvizsgálják a korábbi elnök, Jair Bolsonaro szerepét a vasárnapi történésekben.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 01. 14. 10:36
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2023. január 9. Rohamrendõrök és Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói az épületben, miután a tüntetõk megrohamozták és elfoglalták a brazíliavárosi elnöki hivatalt, a Planalto-palotát 2023. január 8-án. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Luiz Inácio Lula da Silva csalással gyõzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/AP/Eraldo Peres Fotó: Eraldo Peres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejelentésre napokkal azután került sor, hogy Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását. Az ügyészek szerint Bolsonaro ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik ideológusa és felbujtója lehetett.
 

 

Bolsonaro a videóban azt állította, hogy Luiz Inácio Lula da Silva elnököt nem szavazták meg, hanem a Legfelsőbb Bíróság és a brazil választási hatóság választotta meg.


 

 

Január 8-án Bolsonaro hívei összecsaptak a rendőrséggel, és behatoltak a parlament, az elnöki palota és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság épületeibe. A hét végén üresen álló adminisztratív épületek néhány biztonsági őre nem tudta visszatartani az októberi elnökválasztás eredményét el nem ismerő tüntetőket. A becslések szerint csaknem ötezren vettek részt a zavargásokban és mintegy kétezer embert vettek őrizetbe.

Amint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt vasárnap Brazíliavárosban, a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak a kongresszus épületének előtérbe és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, jelentős anyagi károkat okozva az épületben, bezúzva az ablakokat. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

Az országban százakat tartóztattak le, felfüggesztették hivatalából kilencven napra a fővárosi térség, Brasília kormányzóját, valamint elrendelték a közösségi média tüntetéseket támogató tartalmainak törlését is. 

A brazil hatóságok nyomozást indítottak, hivatalosan a demokrácia négy évtizeddel ezelőtti helyreállítása óta történt legsúlyosabb államellenes támadás ügyében.

Borítókép: Rohamrendőrök és tüntetők az épületben, miután a tüntetők megrohamozták és elfoglalták a brazíliavárosi elnöki hivatalt, a Planalto-palotát 2023. január 8-án (Forrás: MTI/AP/Eraldo Peres)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.