Büntetőfeljelentést tett a török ügyészség a svédországi bábuakasztás miatt

A török hatóságok pénteken vizsgálatot indítottak amiatt, hogy kurd tüntetők csütörtökön Stockholmban felakasztottak egy bábut, amely Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképezte – közölte a török állami média pénteken.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 13. 16:24
This undated handout photo obtained on January 13, 2023 from the Twitter account of the Swedish solidarity committee for Rojava (@realrojkom), where it was published on January 11, 2023, shows an effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan dangling by his legs from a rope near the Stockholm City Hall, Sweden. - Sweden's Prime Minister on January 13, 2023 condemned a Kurdish group in Stockholm for hanging an effigy of Turkish President Recep Tayyip Erdogan showing him dangling by his legs from a rope. The staging of a "type of mock execution of a foreign democratically-elected leader" was "extremely serious", Ulf Kristersson told broadcaster TV4. Turkey summoned Sweden's ambassador in Ankara on January 12 after the Kurdish Rojava Committee of Sweden compared Erdogan to Italy's late dictator Benito Mussolini. (Photo by Handout / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF SWEDISH SOLIDARITY COMMITTEE FOR ROJAVA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT 'AFP PHOTO / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF SWEDISH SOLIDARITY COMMITTEE FOR ROJAVA' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ulf Kristersson svéd kormányfő a TV4 csatornának adott pénteki interjúban rendkívül súlyosnak minősítette a történteket, és azt mondta, hogy Stockholm NATO-csatlakozása elleni szabotázsakcióról van szó, amely az ország biztonságát is veszélyezteti.

Az ügy hatására a török külügyminisztérium bekérette Staffan Herrström ankarai svéd nagykövetet. Recep Tayyip Erdogan ügyvédje, Huseyin Aydin pedig a Twitteren megerősítette, hogy az ankarai főügyészséggel közösen büntetőfeljelentést tettek az elkövetők ellen. Aydin úgy nyilatkozott, hogy az akciót minden jel szerint az a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szervezte, amelyet Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tart nyilván.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő gusztustalannak és ocsmánynak minősítette a bábuakasztást. Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy Svédországnak lépéseket kell tennie az ügyben, különben nem számíthat előrelépésre a NATO-tagsággal kapcsolatosan.

Mustafa Sentop, a török parlament elnöke pedig bejelentette, hogy törli a svéd házelnök jövő héten esedékes ankarai látogatását.

Szijjártó Péter is elítélte a bábu fellógatását

A külgazdasági és külügyminiszter pénteken élesen elítélte, hogy kurd tüntetők előző nap Stockholmban fellógattak a lábánál fogva egy Recep Tayyip Erdogan török elnököt ábrázoló bábut – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető a Mahmut Özert török oktatási miniszterrel közösen tartott budapesti sajtóértekezletén szégyenteljesnek nevezte a történteket, amelyek ellen a lehető leghatározottabban fel kell szólalni.

Szijjártó Péter aláhúzta: felháborítóak az ilyen esetek, akárkinek a felakasztásával viccelődni, arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen cselekedet nemcsak Törökország elnökével, hanem a török néppel szemben is nagyon komoly tiszteletlenség.

 

Ezért azt hiszem, hogy jogos az az elvárás, hogy az önmaga erkölcsi színvonalára oly büszke Európai Unióban ilyen cselekedetek ne történhessenek

– fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország azt várja a helyi hatóságoktól, hogy derítsék fel a tetteseket.

Továbbá kiemelte, hogy szolidaritásunk és szimpátiánk Törökország népével és Erdogan elnök úrral van.

Borítókép forrása: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.