időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Egy iráni ajatollah szerint nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a hidzsáb viselésére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.27. 18:01 2023.01.27. 18:28
Egy iráni ajatollah szerint nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a hidzsáb viselésére

Nem szabad erőszakkal kényszeríteni a nőket a muszlim kendő viselésére − közölte pénteken Irán egyik fő síita vallási vezetője.

Nasszer Makarem Sirázi nagyajatollah a kulturális miniszterrel, Mohamed-Mehdi Eszmadlival folytatott csütörtöki találkozója után azt mondta, véleménye szerint nem lehet erőszakkal és nyomásgyakorlással megoldani a hidzsáb viselésének kérdését. 

A konzervatív közéleti megszólalásairól ismert síita szellemi vezető hozzátette, az államelnöknek és a minisztereknek is tisztában kell lenniük nehéz helyzetükkel, mert az ellenség valóban nagyon aktív, de ennek ellenére van még kiút ebből a szituációból.

Szerdán Ezatollah Zarghami örökségvédelmi és idegenforgalmi miniszter is nagyobb toleranciára szólított fel azokkal az iráni nőkkel szemben, akik nem viselik nyilvános helyeken a muszlim kendőt.

Iránban január 10-én jelentették be az igazságügyi hatóságok hogy ismét súlyos büntetés, például száműzetés várhat azokra a nőkre, akik nem viselik a kötelező fejkendőt.

A fejkendő viseletének kérdése egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően került az érdeklődés középpontjába Iránban: Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem az előírásoknak megfelelően viselte a hidzsábot. Amini fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbevételnek köze lett volna a nő halálához, aminek oka a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenség volt. A fiatal nő halála országos tiltakozást váltott ki, és a tüntetéseken sok nő jelent meg fejkendő nélkül.

Borítókép: Életkép az iráni fővárosból (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.