India és Pakisztán idén is értesítette egymást nukleáris létesítményeikről

Egy fontos államközi megállapodás alapján kötelező ezt év elején megtenniük.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 01. 12:40
Atomerőmű az Uttar Pradesh tartománybeli Narorában, Indiában 2020-ban. (Fotó: DOE / GODL-India)
Atomerőmű az Uttar Pradesh tartománybeli Narorában, Indiában 2020-ban. (Fotó: DOE / GODL-India)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India és Pakisztán hatóságai kicserélték vasárnap nukleáris létesítményeik listáját és az ezek elleni támadások tilalmáról szóló megállapodásukat. Az indiai külügyminisztérium szerint a listák átadása egyszerre történt diplomáciai csatornákon.

A listák cseréje az ilyen létesítmények elleni támadások megelőzéséről szóló 1988-as szerződésnek megfelelően történt. 

Az 1991. január 27-én hatályba lépett dokumentum előírja, hogy a két szomszédos dél-ázsiai atomhatalom minden év elején értesíti egymást a területükön lévő nukleáris létesítményekről, hogy megakadályozzák az ellenük irányuló jogosulatlan támadásokat. Ezt az intézkedést tartják az egyik legfontosabb intézkedésnek a térség biztonságának megőrzése szempontjából.

A két ország között mostani listaváltás már a harminckettedik, az első 1992. január 1-jén történt.

Az indiai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy India és Pakisztán ugyancsak vasárnap listát cserélt a másik azon állampolgárairól, akiket a saját területén bebörtönzött. Az erről szóló megállapodást 2008-ban kötötték, és a listát évente kétszer, január 1-jén és július 1-jén frissítik.

Az indiai lista 434 bebörtönzött, illetve őrizetes pakisztáni állampolgárról, a pakisztáni pedig 705 indiai állampolgárról szól. A hegyvidéki és az arab-tengeri határok pontatlan kijelölése miatt a két ország állampolgárai gyakran sértik meg a szomszédos ország területét, ezeket az embereket őrizetbe veszik, de rövid fogva tartás után kölcsönösen szabadon is engedik.

 

Borítókép: Atomerőmű az Uttar Pradesh tartománybeli Narorában, Indiában 2020-ban (Fotó: DOE/GODL-India)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.