Jogvédőkhöz fordul a magyarellenes akciók miatt a KMKSZ

A kárpátaljai magyar párt tiltakozott a munkácsi kistérségben történt atrocitások miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 17:05
Turul Munkács
Turul Munkács Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen, és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben. A KMKSZ elnökségének nyilatkozata szerin jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését.

 

A hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumainak, így a zászlónak a szabad használatát 

 

– áll a nyilatkozatban. A nyelvtörvény rendelkezései lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken. A KMKSZ elnöksége ezért „a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul”.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

Borítókép: A korábban ledöntött munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.