időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Jogvédőkhöz fordul a magyarellenes akciók miatt a KMKSZ

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 17:05 2023.01.24. 17:17
Jogvédőkhöz fordul a magyarellenes akciók miatt a KMKSZ

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen, és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben. A KMKSZ elnökségének nyilatkozata szerin jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését.

 

A hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumainak, így a zászlónak a szabad használatát 

 

– áll a nyilatkozatban. A nyelvtörvény rendelkezései lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken. A KMKSZ elnöksége ezért „a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul”.

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

Borítókép: A korábban ledöntött munkácsi turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.