Kampánytámogatást kapott Sorostól a Több Európa elnevezésű olasz párt is

Soros György amerikai üzletember 312 ezer eurót, vagyis több mint 123 millió forintnak megfelelő összeget utalt át a +Europa (Több Európa) nevű olasz baloldali pártnak a tavaly szeptemberben rendezett parlamenti választásokat megelőző kampány támogatására – mondta Benedetto Della Vedova a Corriere della Serának. A párt főtitkára természetesnek nevezte a támogatást, az összeg nagyságát pedig azzal magyarázta, hogy öt választási körzetben indult.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 19. 16:12
Soros György
Davos, 2013. január 23. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Világgazdasági Fórum 43. davosi találkozójának egyik sajtóértekezletén 2013. január 23-án. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott) Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmi új és semmi furcsa nincsen a finanszírozásban, mivel választási segítségről volt szó, amely nyilvános, ismert volt, és teljes mértékben nyomon követhető – jelentette ki a római parlamentbe képviselőként bejutott Benedetto Della Vedova. A Corriere della Sera felvetette, hogy a +Europa párt honlapján nem tüntették fel az összeget. Benedetto Della Vedova válaszul kifejtette: az olasz gyakorlat szerint az adomány szerepel a parlamenti nyilvántartásban, ahol nem nevezik meg az adományozót, de az adatokhoz minden újságíró hozzáférhet.

A törvény engedélyezi a jelöltek támogatását, mások is kaptak hasonló összeget – emlékeztetett a politikus, aki saját bevallása szerint többször találkozott Soros Györggyel.

Kifejtette: Soros soha nem kért tőlük semmit cserébe, eszmetámogatásról van szó. Azokat az erőket támogatja, amelyek elképzeléseiért harcolnak, mint a migráció, az egyéni szabadságjogok korlátozása elleni fellépés, a demokrácia.

A Soros Györgytől az +Europa politikusainak számláira utalt összegekről elsőként Carlo Calenda, az Akció elnevezésű párt vezetője beszélt a tavalyi olasz választások után. A politikus akkor másfél millió eurós támogatást emlegetett. Hangsúlyozta: a Soros-féle finanszírozások miatt nem lépett választási szövetségre a baloldali pártok koalíciójával. Carlo Calenda arról beszélt, hogy az említett összegből Emma Bonino, az +Europa elnöke is részesült. Bonino korábban az olasz Radikális Pártot vezette, 1995 és 1999 között az Európai Unió humanitárius biztosa volt, majd olasz EU-ügyi miniszter és külügyminiszter is. A politikus tavaly decemberben mondott le a Fight Impunity nevű civil szervezet vezetőségi tisztségéről, miután Alessandro Panzeri alelnök az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben börtönbe került.

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a tavalyi magyarországi országgyűlési választások előtt a baloldalt, illetve annak háttérszervezeteit hárommilliárd forintnak megfelelő összeggel támogatta egy amerikai nem kormányzati szervezet. 

Írtunk arról is, hogy a hazai pártfinanszírozási törvény nyílt megkerülésével végrehajtott, fedett akció közvetlen célja minden bizonnyal az volt, hogy a 2022. áprilisi választásokra feltőkésítse a magyarországi baloldal jórészt Bajnai Gordonhoz kötődő háttérstruktúráit. A globális-progresszív hálózatokkal való kapcsolattartásban Bajnai Gordont Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester korábbi főtanácsadója váltotta, aki New Yorkban tavaly év elején létrehozta az Action for Democracyt, amelynek ügyvezetője lett. A szervezet feladata az volt, hogy „nemzetközi szövetséget” alakítson ki, mégpedig nyíltan a magyarországi választások kimenetelének befolyásolása érdekében. 

Borítókép: Soros György amerikai üzletember (Fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.