Bő évtizede tart a magyarországi ellenzék integrálása a globális-progresszív hálózatokba

Míg a magyar jobboldal az elmúlt tizenkét évben egymás után négy alkalommal szerzett alkotmányozó többséget eredményező felhatalmazást össznemzeti programja megvalósításához, addig a magyarországi baloldal ciklusról ciklusra mind jobban integrálódott a globális-progresszív hálózatokba egyre rosszabb választási eredményeket produkálva – olvasható Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatójának nagy elemzésében. Békés Márton szerint ezek a körök a transzatlanti, sőt kifejezetten amerikai kormányzati és nem kormányzati csatornákon keresztül, a pénzügyi, politikai és hírszerzési eszközöket egyaránt mozgósítva tizenkét év alatt teljesen magukba olvasztották a hazai baloldalt.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 6:20
Bajnai Gordon és Korányi Dávid a washingtoni Capitolium előtt Fotó: MTI/Beliczay László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint nemrégiben kiderült, a 2022-es országgyűlési választásokra a magyarországi baloldalt, pontosabban annak háttérszervezeteit egy amerikai nemkormányzati szervezet látta el nem kevesebb mint hárommilliárd forintnyi dotációval – emlékeztet Békés Márton történész–politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója nagy elemzésében, amely a napjainkban dollárbaloldalnak nevezett ellenzéki csoportosulás tizenkét évre visszanyúló, főképp amerikai összeköttetéseiről, atlantista frontorganizációiról és hazai lobbistáiról szól. 

Mint írja, a hazai pártfinanszírozási törvény nyílt megkerülésével végrehajtott, fedett akció közvetlen célja minden bizonnyal az volt, hogy a 2022. áprilisi választásokra feltőkésítse a magyarországi baloldal jórészt Bajnai Gordonhoz kötődő háttérstruktúráit, fele-fele arányban direkten, illetve az előválasztáson győztes jelölt civilnek álcázott szervezetén keresztül. 

A távolabbi cél azonban mintha az lett volna, hogy a globális-progresszív érdekkörök hazai kapcsolatait megerősítsék, és az ellenzéki frakciókon belül egyeseket favorizáljanak – véli Békés Márton, aki elemzésében ezután összefoglalja, hogy a magyarországi baloldal ciklusról ciklusra hogyan integrálódott a globális-progresszív hálózatokba, illetve a hálózati csomópontokról is szót ejt. 

Bő évtizede tart a magyarországi ellenzék integrálása a globális-progresszív hálózatokba – jelenti ki Békés Márton, aki szerint mindez azonban nem ütközött különösebb nehézségekbe, hiszen a hazai baloldal – mint pártszervezet, politikai gondolkodásmód és személyi állomány – túlnyomó része történelmileg jó évszázada nemzetközi orientációjú és a rendszerváltoztatást követő évtizedekben is így folytatta működését. 

A XXI. Század Intézet igazgatója állítja, a globális-progresszív hálózatok magyarországi kiterjesztése és általa a hazai baloldali ellenzék maradéktalan bekebelezése az első, 2010-es kétharmados választási vereség után azonnal megindult, majd minden újabb Fidesz–KDNP-ciklus alatt előrehaladt. 

A módszer mindig ugyanaz volt: amerikai ösztöndíjak, Soros-támogatás, a Bajnai-féle háttérszervezetek térnyerése, mozgalomalapítás, a baloldali pártok átrendezése, végül összeterelésük. Végül a 2022-es történelmi vereség végeredményét profiltisztásra fölhasználva csak a DK-t és a Momentumot hagyták a pályán, amelyek eleve progresszív pártprojektként, illetve globalista projektpártként jöttek létre. Előbbi a középkorú eurokrata, utóbbi az ifjú neoliberális elit tőkefrakciójaként. 

A Bajnai-terv

A hazai komprádorelit főképviselője, az amerikai kapcsolat kiépítője és a hazai balliberális körökkel való összekötője minden bizonnyal Bajnai Gordon volt, aki mellett kezdettől fogva feltűnt Korányi Dávid – írja Békés Márton elemzésében. Mint kifejti, 2010–11-ben „egyetemi ösztöndíj” cím alatt együtt építették az amerikai lábat, majd 2012–14-ben közösen dolgoztak a Haza és Haladás Egyesületben, vagyis az Együtt-projekt háttérszervezetében. Az amerikai építkezés mellett a magyarországi bázist is megteremtették: 2010 decemberében jött létre a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amely önmeghatározása szerint „a jó kormányzás magyarországi térnyerésére kíván koncentrálni, pártpolitikai tevékenységet nem végez”; utóbbi feladatra 2012-ben külön létrehozták a Haza és Haladás Egyesületet, amelynek tagsága átfedésben volt az alapítvánnyal, de túl is nyúlt rajta. 

Az egyesület már a következő évben, 2013-ban 440 millió forintos támogatást kapott, amelynek egy része – a szervezet elnöke, Szigetvári Viktor bevallása szerint – Sorostól érkezett. Már ekkor, tíz évvel ezelőtt felmerült a tiltott, külföldi pártfinanszírozás vádja – hívja fel a figyelmet Békés.

Felépíteni Karácsonyt

A 2017-es miniszterelnök-jelöltcserétől egészen a 2021-es országos előválasztási visszalépéséig Karácsonyt volt a magyarországi baloldal – és rajta keresztül a globális-progresszív hálózatok – favoritja, akit a külföldi sajtóban is úgy forgalmaztak, mint aki Budapesten megverte a Fideszt és következő lépésként Orbánt fogja legyőzi – mutat rá Békés Márton. Emlékeztet, hogy Karácsony mellé 99 Mozgalom néven 2021 májusában lobbicsoportot szerveztek, amelynek feladata a főpolgármester miniszterelnök-jelöltsége mögötti támogatás biztosítása lett volna először a baloldali előválasztáson, majd az országos megméretésen.

Antidemokratikus akció 2022-ben

A globális-progresszív hálózatokkal való kapcsolattartásban Bajnai Gordont váltó Korányi Dávid 2021-ben feltűnően aktivizálta magát: Karácsony Gergely főpolgármester színe előtt feleségül vette Mihalik Enikő modellt, majd kiköltözött nejéhez az Egyesült Államokba, és várospolitikai főtanácsadói munkáját is New Yorkból látta el, aztán 2022 elején megalapította az Action for Democracyt, amelynek ügyvezetője lett. 

Az Action for Democracy – vezetője által sem leplezett – feladata az volt, hogy „nemzetközi szövetséget” alakítson ki, mégpedig nyíltan a magyarországi választások kimenetelének befolyásolása érdekében. 

A magyarországi baloldal mögé 2021–22-ben Korányi hozta az amerikai kapcsolatokat az A4D-n keresztül – nyomatékosítja Békés Márton. A választás végeredménye ismert: soha nem látott mértékű felhatalmazással ismételten a jobboldal győzött. 

Békés Márton nagy elemzése teljes terjedelmében a XIX. Század Intézet honlapján olvasható

Borítókép: Bajnai Gordon és Korányi Dávid a washingtoni Capitolium előtt (Fotó: MTI/Beliczay László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.