Meglepő helyen tanulhatnak tovább az afganisztáni egyetemekről kitiltott lányok

Ösztöndíjakat is elnyerhetnek a számukra létrehozott oktatási programokban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 03. 15:33
A Teheráni Egyetem mecsetének minaretje (Fotó: Wikimedia Commons / Zereshk)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán továbbra is biztosítaná az afganisztáni diáklányok felsőoktatását, miután a szomszédos országban a tálib kormány kitiltotta őket az állami és magánegyetemekről, továbbá ötszörösére növelte a Teheráni Egyetem ösztöndíjakra szánt költségvetését – közölte kedden az ország állami hírügynöksége.

Jelenleg 470 afgán diák tanul a teheráni egyetemen, negyedük nő, és több mint felük ösztöndíjban is részesül.

Miután a tálib kormány kitiltotta az afgán nőket a felsőoktatásból, Irán bejelentette, hogy kész különleges oktatási programokat biztosítani az egyetem nélkül maradt diákok számára.

Afganisztánban a nőket a radikális iszlamista tálibok kirekesztették a közéletből. Iránt szintén gyakran éri kritika a nők hátrányos megkülönböztetése miatt, ugyanakkor az országban modern oktatási rendszer működik, a felsőoktatásba beiratkozott diákok többsége lány.

 

Borítókép: A Teheráni Egyetem mecsetének minaretje (Fotó: Wikimedia Commons/Zereshk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.