időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Nő az elégedetlenség, több ezren vonulnak utcára Spanyolországban

Munkatársunktól
2023.01.25. 16:13 2023.01.25. 16:56
Nő az elégedetlenség, több ezren vonulnak utcára Spanyolországban

Az orvosok, a tanárok és a taxisok egyszerre tüntetnek Katalóniában. Előbbiek jobb béreket és munkakörülményeket követelnek, miközben utóbbiak négyórás leállást hirdettek meg a járműbérlési engedélyek (VTC) ellen.

Manel Balcells regionális egészségügyi miniszter hiába próbálkozott, nem tudott megállapodást kötni a legfőbb orvos szakszervezettel, a Metges de Catalunyával, így nem lehetett elkerülni a szakemberek szerdára és csütörtökre bejelentett tüntetését, illetve munkabeszüntetését sem. Ha a következő napokban sem történik előrelépés, akkor jövő héten is megtartják az előre kiírt, részleges sztrájkokat (február 1-jén, 2-án és 3-án).

A katalán egészségügyben a nem halasztható műtéteket, kezeléseket és a sürgős ellátást igénylő eseteket továbbra is ellátják, a többi területen azonban már reggel óta komoly fennakadások vannak, mert ünnepnapokra vonatkozó beosztással és kapacitással működnek. A szervezők szerint körülbelül 9600-an tüntetnek ma Barcelona belvárosában.

Az orvosok mozgósítását a tanárok fő szakszervezete is kihasználta, így velük együtt követelnek több forrást az iskolák számára. Azt is el akarják érni, hogy a kormány növelje az oktatói létszámot.

A taxisok is csatlakoztak a demonstrációkhoz: több száz autóval blokkolták a Gran Víát. A helyi hatóságok szerint kilencszáz, a szervezők szerint legkevesebb kétezer leparkolt taxi akadályozza a forgalmat. Az ő tiltakozásuk elsődleges oka, hogy követeljék a kormány sofőrbérlést korlátozó szabályának, az úgynevezett VTC-nek a betartását és a taxiszolgáltatást nyújtó felületek szabályozását. Gondjuk van ugyanis az olyan platformokkal, mint a Free Now, az Uber és a Bolt, amelyekkel kapcsolatban azt követelik, hogy taxisként kezeljék őket és korlátozzák jobban a működésüket.

A barcelonai események mellett Madridban sem csillapodnak a kedélyek. Az ottani alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok is folytatják a novemberben megkezdett munkabeszüntetést, illetve mára tiltakozást is szerveztek az egészségügyi minisztérium elé, miután a regionális kormány felelősei több mint két hete nem léptek kapcsolatban velük annak érdekében, hogy folytassák a bérrendezésről és a létszámbővítésről szóló tárgyalásokat.

Borítókép: Taxisok demonstrációja Madridban (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.