időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Peking keményen bírálta az új cseh államfőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 12:53 2023.01.31. 13:00
Peking keményen bírálta az új cseh államfőt

Petr Pavel megválasztott cseh államfő és Caj Jing-ven tajvani elnök telefonos egyeztetését bírálta kedden Mao Ning kínai külügyi szóvivő, azt vetve Prága szemére, hogy a lépéssel kétségbe vonta Kína szuverenitását és károkat okozott a kínai–cseh kapcsolatokban. Sajtótájékoztatóján Mao Ning leszögezte: az egyeztetéssel Pavel átlépte a vörös vonalat, és emlékeztetett arra, hogy a kínai kormány már a telefonbeszélgetés terve hallatán tiltakozott Prágánál, ám a cseh fél ezt nem vette figyelembe.

Csehországnak el kell simítania az incidens okozta kellemetlenségeket, hogy elkerülje a cseh–kínai kapcsolatok visszafordíthatatlan megromlását

– szögezte le.

Petr Pavel hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.

Csehország, hasonlóan a világ legtöbb országához, a Kínával szembeni konfrontáció elkerülése érdekében nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ennek ellenére kölcsönösek a látogatások: tavaly például Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke járt egy kereskedelmi delegáció élén az ázsiai szigetországban.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A világon mindössze 14 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajvannal.

– Csehország továbbra is tiszteletben tartja és elismeri az egy Kína elvét – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában a Blesk című bulvárlap hírportáljának adott interjúban.

Hagyományosan jó kapcsolataink vannak a demokratikus Tajvannal gazdasági, oktatásügyi és kutatási területeken. Ez jó dolog. Ugyanakkor: Csehország tiszteletben tartja és elismeri az egy Kína elvét. Ezen semmi sem változik

– mondta Petr Fiala arra a kérdésre válaszolva, hogy Pavel telefonbeszélgetése a tajvani elnökkel nem ártott-e Csehországnak.

A márciusban hivatalba lépő új cseh elnök vasárnap a Radiozurnal közszolgálati hírrádiónak adott interjújában kifejtette: a tajvani elnökkel tervezett beszélgetésével nem akar több kárt okozni, mint amennyi hasznot hoz. Az egy Kína elvet szerinte ki kell egészíteni annak második felével: egy Kína, két rendszer.

 

Borítókép: Petr Pavel nyugalmazott tábornok, megválasztott cseh államfő (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.