Újabb véres terrortámadás: legkevesebb huszonnégyen meghaltak

Egy Kongói Demokratikus Köztársaságban található faluban mészároltak le civileket, közülük 17-en egy kocsmában söröztek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 18:41
Congolese demonstrators gesture during a protest against the UN peacekeeping mission MONUSCO in Goma on July 26, 2022. - Three United Nations peacekeepers and at least 12 demonstrators have been killed in escalating anti-UN protests in eastern DR Congo, officials said on Tuesday. Anger has been fuelled by perceptions that MONUSCO, the UN mission in the Democratic Republic of Congo (DRC), is failing to do enough to stop attacks by armed groups. (Photo by Michel Lunanga / AFP) Fotó: Michel Lunanga / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 24 civil meghalt hétfőre virradó éjszaka egy terrortámadásban, amelyet egy Kongói Demokratikus Köztársaságban található faluban követett el az ugandai iszlamista milícia a helyi vezetők szerint.

Egy ottani civil szervezet elnöke, Roger Wangeve beszélt a halálos áldozatok számáról, mint mondta, 

legkevesebb 24 ember vesztette életét az ADF támadásában Észak-Kivu tartomány Beni járásának Makugwe falujában. Arról is beszélt, hogy a lemészárolt áldozatok között 17-en egy italmérésben söröztek, amikor rájuk támadtak. 

Mint ismertette: legalább hét lakóházat felgyújtottak, három gyógyszertárat és 11 boltot kifosztottak, a magukkal hurcolt civilek száma pedig egyelőre nem ismert. 

Saidi Balikwisha tartományi képviselő egyébként azt szorgalmazta, hogy jól felszerelt és kiképzett katonákat vezényeljenek a térségbe az ellenség támadásainak a megelőzése céljából.

Az Észak-Kivu tartományban és a szomszédos Ituriban tevékenykedő ADF, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet kelet-afrikai szárnyaként tart számon, egyike a leginkább véreskezű dzsihadista szervezeteknek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti térségében.

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt: legutóbb január 15-én robbantottak pokolgépet egy evangélikus templomban, a merényletben legkevesebb 14-en meghaltak és 63-an megsebesültek. Ekkor házi készítésű pokolgép robbant szintén az Észak-Kivu tartomány egyik templomában. 

Az Egyesült Államok 2021-ben vette fel az ADF-et a külföldi terrorszervezetek listájára – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Michel Lunanga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.