Washington oroszellenes politikáját bírálta az orosz külügyminiszter-helyettes

Oroszország minden eszközzel ellenáll a stratégiai veresége előidézését célzó kísérletnek – fogalmazott Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által hétfőn közölt interjújában. A diplomata szerint az orosz–amerikai kapcsolatokban patthelyzet alakult ki, amiért Washington egyre keményebbé váló oroszellenes politikáját tette felelőssé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 30. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész biztonsági helyzet, beleértve a fegyverzetellenőrzést is, az Oroszország stratégiai legyőzésére irányuló amerikai politika túsza

 – hangsúlyozta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes egy interjúban, ahol Washington oroszellenes politikáját bírálta.

A politikus határozottan fogalmazott: „Oroszország minden eszközzel ellenáll a stratégiai veresége előidézését célzó kísérletnek”– mondta.

A RIA Novosztyi hírügynökség által közölt interjújában azt ecseteli a politikus, hogy az orosz–amerikai kapcsolatokban patthelyzet alakult ki, amiért Washington egyre keményebbé váló oroszellenes politikáját tette felelőssé.

Leszögezte, hogy Moszkva a lehető leghatározottabban ellenáll az ilyen kísérleteknek, mondván: semmit nem akarnak a Nyugattól, ezért hagyják békén őket. 
 

De a NATO a maga részéről, jobb sorsra érdemes mániákus kitartással, következetesen kúszik Oroszország határai felé, miközben oroszgyűlölő rémtörténetekkel változtatja zombivá a velünk szomszédos országokat

– fogalmazott Rjabkov.
A diplomata szerint Oroszország többször is értésre adta, hogy nem fogja válasz nélkül hagyni az efféle nyugati politikát, kiemelve, nem engednek a jogos biztonsági érdekeikből. 

Azt is elárulta, hogy Moszkva készséges az ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére, azonban nincs értelme az egyezkedésnek, amennyiben azon versengenek bizonyos országok, hogy ki tud több páncélozott járművet szállítani Ukrajnának. A diplomata azt mondta, hogy nem egyszerűek a zaporizzsjai atomerőmű körüli védőövezet létrehozásáról folytatott tárgyalások, és időhúzással vádolta Kijevet.

Azt is elárulta, hogy Oroszország felkészült a lehetőségre, hogy 2026 után ne legyen hatályos hadászati fegyverzetcsökkentési (START) szerződése az Egyesült Államokkal. 

Szergej Rjabkov azzal vádolta Washingtont, hogy az elmúlt években önös érdekéből, szándékosan építette le a fegyverzetellenőrzési struktúra legfontosabb elemeit, beleértve a multilaterális jellegűeket is, és ennek az irányvonalnak az Új START is áldozatául eshet. Hangsúlyozta, hogy Moszkva elkötelezettje az Új START-megállapodásnak, amelynek maradéktalanul eleget tesz.
A külügyminiszter-helyettes várhatóan a hét elején fogadja majd első alkalommal Lynne Tracy új amerikai nagykövetet, ahol várhatóan a kétoldalú kapcsolatokat zavaró tényezők megszüntetéséről és a nagykövetségek munkájának normalizálásáról egyeztetnek. 

Rjabkov szerint miközben Washington létszámhiányra panaszkodik a moszkvai nagykövetséggel kapcsolatban, „tisztázatlan okokból” még a képviselet 455 fős kvótájának az egyharmadát sem töltötte fel. Emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai konfrontációt az amerikai fél 2016-ban Barack Obama elnök kezdeményezésére indította el, egyebek mellett hat orosz tulajdonú diplomáciai ingatlan lefoglalásával, valamint orosz diplomaták tömeges kiutasításával.

Közölte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok folytatja majd a tárgyalásokat a kétoldalú fogolycseréről, de nem valószínű, hogy reális lehetőség van egy egyszerre mindenkire kiterjedő cserére. A kérdést rendkívül érzékenynek nevezte, amelyet nem a nyilvánosság előtt kell megvitatni

Borítókép: Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes (Fotó: Getty Images/Mihail Szvetlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.