A világháború óta nem volt olyan menekültáradat, mint az ukrán

Az ENSZ becslései szerint már nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 9:21
null
20220301 tiszabecs ukran menekultek havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban. A belső menekültek száma 5,3 millió – tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Griffiths.

 

A tisztségviselő szerint 17,6 millió ember, azaz a lakosság majdnem negyven százaléka szorul humanitárius segítségre.

 

Griffiths elmondta, hogy még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben. A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba fog kerülni – tette hozzá. 

Az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta – Az áldozatok valódi száma ennél biztosan magasabb – jegyezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalát (OCHA) vezető Griffiths. 

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

Borítókép: ukrán menekültek Tiszabecsnél (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.