időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Akkora baj van, hogy már az internet sem működik rendesen Olaszországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.05. 18:48 2023.02.05. 19:00
Akkora baj van, hogy már az internet sem működik rendesen Olaszországban

A nemzeti kiberbiztonságért felelős ügynökség (ACN) közlése szerint vasárnap tömeges támadás érte az olaszországi internethálózatokat, emiatt az reggel óta akadozik.

Többtucatnyi hálózatban már kár is keletkezett, vagy ilyen veszélynek van kitéve – közölte az ACN szóvivője. Az ügynökség arra kérte a felhasználókat, hogy minél előbb változtassák meg a különböző oldalakhoz tartozó jelszavaikat.

Elsőként a legnagyobb országos szolgáltató, a Tim internetes hálózata tűnt el. A legtöbb jelzés a nagyvárosokból érkezett, az északi Milánótól a szicíliai Palermóig: 

először a vezetékes hálózat állt le, majd a mobilhálózat is rosszul működött.  

A Tim kezdetben kizárta a hackertámadást, és nemzetközi hálózati problémákra hivatkozott. A postarendőrség is tagadta a hackertámadást, az Acn azonban megerősítette ennek tényét, és vírus terjedéséről beszélt a hazai hálózatban.     

Stefano Epifani, a digitális fenntarthatóságért felelős alapítvány elnöke a RaiNews24 televíziócsatornának elmondta, hogy az internetes hálózatoknak csak mintegy harminc százaléka működőképes. Hozzátette, hogy reméli, hétfőre sikerül megoldani a problémát.

Az olaszok egyébként annak ellenére sem ébredtek könnyű napra, hogy elkezdődött a velencei karnevál, ugyanis erdőtűz tombol Olaszország turisták körében kedvelt Dél-Tirol régiójának hegyeiben még a szokatlanul hideg időjárás ellenére is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Andrew Brookes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.