Az Egyesült Államok átmeneti felmentést ad a szankciók hatálya alól a szíriai segélyszállítmányok esetében

A felmentés fél évre szól, minden létfontosságú és az újjáépítéshez szükséges segély célbajuttatásához.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 15:57
ASZAD, Bassár el-
Aleppó, 2023. február 10. A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár al-Aszad szíriai elnök (k) látogatást tesz a földrengés sújtotta Aleppóban 2023. február 10-én. A négy nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erõsségû földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint eddig több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje van Törökország délkeleti és Szíria északi részében. MTI/EPA/Szíriai elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok kormánya átmenetileg engedélyezte szankciók hatálya alá tartozó szállítmányok eljuttatását is Szíriába, miközben felszólította a szíriai kormányt, hogy nyisson meg minden határátkelőt a humanitárius segélyek előtt.

Az amerikai pénzügyminisztérium helyi idő szerint csütörtök este kiadott közleménye szerint a Szíria ellen hatályos szankciók nem állhatnak az életmentés útjába, ezért a tárca általános felhatalmazást ad arra, hogy minden létfontosságú és az újjáépítéshez szükséges segély eljuthasson a földrengés sújtotta országba.

A szankciók alóli mentesség fél évre szól és kiterjeszti a humanitárius szállítmányokra már életben lévő kivételek körét – közölte a tárca.

Az amerikai külügyminiszter köszönetét fejezte ki a török kormánynak, hogy megnyitotta határát Északnyugat-Szíria felé annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a polgárháborús övezetbe, és üdvözölte, hogy az első ENSZ-segélykamionok bejutottak Szíriába a Báb al-Hava határátkelőn keresztül.

Antony Blinken egyben felszólította a szíriai kormányt, hogy haladéktalanul tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok bejutását az ország valamennyi határátkelőjén, valamint azt, hogy minden földrengés sújtotta térséget és minden szükséget szenvedőt elérjenek a mentőegységek és segélyek.

Az amerikai kormány csütörtökön egy összesen 85 millió dolláros (körülbelül 30,8 milliárd forint) humanitárius segélycsomagot jelentett be a földrengés által sújtott két ország, Törökország és Szíria számára.

A Világbank szintén csütörtökön 1,78 milliárd dollár (mintegy 630 milliárd forint) finanszírozási segélyt jelentett be Törökország számára a mentési és újjáépítési munkákra. Az összegből 780 millió dollár azonnal elérhető, ezt két, már zajló török hitelprogramból csoportosították át.
 

Borítókép: A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár al-Aszad szíriai elnök (k) látogatást tesz a földrengés sújtotta Aleppóban 2023. február 10-én. A négy nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint eddig több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje van Törökország délkeleti és Szíria északi részén (Fotó: MTI/EPA/Szíriai elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.